Har du öppnat champagneflaskan (eller Cava, Prosecco eller ett annat mousserande vin) och vill dricka upp resten nästa dag?
Innehållsförteckning
Stopp där!
För att bevara sked i bubbel är champagnen förstås lite speciell, men mousserade viner, å andra sidan, kolsyras på samma sätt som läskedrycker. De genomgår bara en jäsningsprocess. För att få bubblor låter man injicera dessa viner med kolsyra. Detta skapar bubblor, men en expert kan alltid märka skillnaden.
Med tekniken sked i bubbel fungerar detta både på Champagne och mousserande viner, oavsett hur de tillverkas. Gör inte så här:
- När du använder metoden sked i bubbel, försök nu inte att pressa ner korken i flaskan igen. Dels så är det en svår uppgift att pula ner den feta korken och dels så vill du ha bubblor imorgon också utan att det exploderar i kylskåpet. Dessutom kommer alla mousserande viner som korkas igen halvfulla ändå att tappa kolsyran efter 4-5 dagar.
- Det finns så kallade champagnekorkar att köpa för en dryg hundring som bevarar bubblorna alldeles utmärkt några dagar med sked i bubbel. Men har du inte hunnit köpa på dig en sådan specialkork, så finns det ett otroligt fiffigt trick som du kan använda.
- Om du bara sätter tillbaka en vanlig kork i en öppnad flaska Champagne, kan trycket från kolsyran inuti få den att explodera. Förvara alltid en öppnad Champagne i kylskåpet. Koldioxid är mer löslig i kalla vätskor än i varma, så om kvarvarande bubblor kyls ner hålls ditt vin fräschare och mer spritzigt.
Leta upp en riktig silversked. Se till att det verkligen är en silversked och inte en plastsked eller en sked av rostfritt stål.
Sked i bubbel
Längs dessa linjer är teorin om att hålla en metallsked i en öppen flaska Champagne – metallet kommer att fungera som en värmeledare och hjälper till att hålla insidan av flaskan extra kall. Om du inte har ett bra stopp runt kan en metallsked fungera i en nypa. Men oavsett vilken metod du använder, blir din bubbla platt när den är öppen för en dag eller två.
Leta upp en riktig silversked. Se till att det verkligen är en silversked och inte en plastsked eller en sked av rostfritt stål.
Det är nästan som ett mirakel. Silverskeden behåller kvar bubblorna i flaskan. Vänd bara skeden upp och ner i flaskhalsen. Handtaget behöver inte vidröra champagnen. Det räcker med att sätta in skeden bara. Kall luft fungerar nämligen som ledare och bevarar kolsyran i flaskan upp till tre dagar i kylskåpet.
Bildgalleri – Öppna Champagne
Visste du detta om Champagne?
- Visste du att det var i Frankrike, på 1600-talet, som munken Dom Pierre Pérignon bestämde sig för att använda en champagne kork i form av en kon för att stänga champagneflaskorna.
- Visste du att lilla plattan som täcker champagne korken kallas ”plaque”. Oftast så är det vinhusets logotyp på denna platta. De som samlar ”plaques” som sovernier kallas på engelska placomusophiles.
- Visste du att om du sätter en silversked i flaskhalsen på en champagneflaska så behåller den bubblorna längre efter öppnandet.
- Visste du att en champagneflaska kan skjuta ut en kork i upp till 40 km/h.
- Visste du att champagnkapseln som täcker champagnekorken kallas: ”la coiffe”.
Film hur du öppnar Champagne med sked
Här kan du läsa mer om att lagra Champagne:
- Att tänka på när du lagrar Champagne
- Den bästa temperaturen för att lagra Champagne
- Så här håller Champagnen länge