En läcker Jura Chardonnay och en äkta fransk kalvgryta och där man lagar allt efterhand, ångar av och håller varmt. Till slut kombinerar man allt i en gryta. Vi serverar grytan till rispilaff.
Côtes du Jura Chardonnay (2017) | SB2292 | Côtes du Jura | 119 kr
Fruitière Vinicole d’Arbois är ett vinkooperativ i franska Jura grundat 1906 av 26 vinodlare i Arbois och som ett projekt, då man drabbats av skadedjur och svamp för att på så sätt motstå konkurrensen från lågpris-viner. 1936 fick man den första beteckningen, AOC, för Arbois-viner. Därefter följde AOC Côtes du Jura.

År 1969 förvärvade La Fruitière Vinicole d’Arbois Château Béthanie, beläget i hjärtat av Jura och i Arbois. Här finns högpresterande och moderna vinproduktionsanläggningar och de druvor man odlar är Poulsard, Trousseau, Pinot Noir, Savagnin och Chardonnay.
Sedan 2005 innefattar Vinicole d’Arbois även vingården Fruitière Vinicole de Poligny som fått sitt namn efter en liten pittoresk 1700-tals kyrka, Caveau des Jacobins, som veckans vin också heter.
Hur smakar vinet?
I den första klunken av denna fruktiga och friska Chardonnay märker man en klar med doft av len honung, syrlig grön frukt och drag av valnötter och vita sommarblommor. Vinet är fylligt och har en utsökt och vacker balans mellan mineralitet och fruktig syra.
Côtes du Jura är en underbar Chardonnay som passar utmärkt tillsamman med kalv, kyckling men även fisk och skaldjur och spännande lagrade ostar eller som en aperitif. Vinet bör gärna serveras bäst mellan 9 – 11 °.
Fransk Blanquette de Veau
- 1,5 kg kalvkött, skärs i grytbitar
- 2 medelstora lökar, hackas
- 3-4 morötter, skalas och skivas
- 1 stor purjolök, skivas
- 1 stjälk selleri, skivas fint
- 2 vitlöksklyftor, pressas
- 1 bouquet garni
- 250 g champinjoner, den mindre sorten, ansade och hela
- ca 6-8 pärllök, skalade
- 50 g osaltat smör
- 1/2 citron
Placera köttbitarna i en gryta och blanchera i lite vatten under 5 minuter och ställ undan.

Koka nu alla grönsakerna förutom pärllök champinjoner i grytan i vatten. Salta och lägg in en bouquet garni. Koka i ca 45 minuter till 1 timme och skumma ofta. Ställ undan.
Sautera de skalade pärllökarna i en stekpanna med smör och råsocker, salta och täck lökarna med kallt vatten. Koka mjuka på medelvärme. Sila och täck med lock och ställ in i värmeugn.
Sautera även champinjonerna i stekpanna tillsammans med citron alt, smör och 1 dl vatten. Täck och ställ in i värmeugn.
Till såsen
- 70 g osaltat smör
- 1 dl mjöl
- 1 dl crème fraîche
- 1 liter grönsaksbuljong
- 1,5 dl vitt vin
- 3 äggulor
- salt, peppar, kryddnejlika
- råsocker
Gör en redning (roux) på smält smör på lång värme och rör i mjöl, som bas för grytan. Rör ordentligt i några minuter så det inte klumpar sig eller bränns vid.
Sila nu köttet, lägg köttet på en tallrik och använd endast vattnet (köttsaften). Häll på buljong, vin samt redningen och vispa till allt tjocknar till sig.
Rör i äggulorna och crème fraîche. Rör hela tiden. Krydda.
Kombinera nu de silade grönsakerna, köttet, champinjonerna och pärllöken i en gryta.
Servera gärna med ris!
.
.
Lite mer om utsökta gröna druvor:
- Druvor som matchar de godaste fiskarna
- Mousserande vitt vin till fisk
- Grillad piggvar och vitt Rhônevin