Och det är ganska enkelt och går snabbt att laga. Detta är svensk husmanskost när den är som bäst! Till denna rätt tipsar vi om två fylliga och kryddiga röda viner, ett vin från Frankrike och ett från USA.
Klassiska köttbullar
- Låt 1/2 dl ströbröd svälla i 10 minuter i 2 dl vispgrädde.
- Under tiden finhackar du och bryner 1 gul lök.
- Rör in löken i brödblandningen tillsammans med ett 1 ägg.
- Tillsätt nu 500 gr köttfärsfärs, exempelvis av nöt, kalv och fläsk. Godare om du blandar färser!
- Blanda allt väl tillsammans så det blir en smet. Salta, peppra.
- Är smeten för tjock kan du tillsätta lite vatten.
- Forma till köttbullar och stek i smör.
Två mustiga vintips:
Mont-Redon Réserve Rouge 2013 (nr 5461) – 107 kr
Ett gott, mustigt vin från Château Mont-Redon, den största vingården i distriktet Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônes största vindistrikt, i Rhônedalen. Vinet passar bra till svensk husmanskost. Blårött till färgen, balanserat med god syra, samtidigt kryddigt med inslag av fat, hallon, björnbär, örter, peppar och choklad.
Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2013 (nr 26001) 105 kr
Ett rödvin från Raenswood Winery i Kalifornien. Vingårdens motto är ”Inga mesiga viner”, som säger det mesta om denna progressiva vingård. Ett rödvin som är kryddigt med fatkaraktär och smaker som vanilj, mintchoklad, örter och mörka bär som björnbär och hallon. Utmärkt till köttbullar och andra traditionella kötträtter samt grillat.