Nu vill man bara ha semester och komma ut naturen. Finns det något bättre än att äta lite god mat, dricka ett gott vin med allra bästa vännen och göra det på en härlig plats någonstans ute i naturen? Vill man ha en picknick på tu man hand så är det en utmaning att tänka romantiskt. Det är nästan lättare att bre mackor och göra en sallad för 10 personer. Men det finns några supersäkra knep. Här är vår guide för den romantiska picknicken! Det är de små skillnaderna som gör det!
#1 Byt duk mot matta
Istället för att lägga ut en filt som du dukar upp allt på, ta med en tunnare bomullsmatta i stället. En filt blåser hit och dit, bomullsmattan är stadigare. Trevligast är en fyrkantig, enfärgad trasmatta. Tips! Botanisera i källaren hos gamla släktingar!
#2 Tänk glasburkar
Glöm alla skeva plastdunkar. Leta efter the real deal – Mason Jar glasburkar med lock som finns på större varuhus. Det ser trevligare och fräschare ut om du dukar fram en sallad, en smoothie, fruktsallad eller soppa i en egen glasburk så att man kan se färgerna. Självklart kan du återanvända glasburkar som du gör rent när maten är slut. Klipp en rund bit av ett snyggt tyg och sätt över locket med ett gummiband.
#3 Äkta porslin
Använd riktigt porslin. Ta fram några trevliga porslinstallrikar och gärna nysilverbesticken. Här gäller flott, exklusivt och elegant. Inget annat duger om man söker den äkta, romantiska känslan.
Och riktiga glas. Men kommer de att hålla? TIPS! Fråga på Systemet om du kan få köpa ett dragspelsskydd i papper för en flaska, du vet en sådan som du sätter runt en flaska för att skydda den. Sedan klipper du den bara rakt itu och får 2 dragspel för 2 glas. Fiffigt!
#4 Duka mysigt
Tänk utanför ramarna när du ska duka upp och gör något unikt. En rutig kökshandduk kan bli en gullig bordstablett. Tips! Hemtex har färdigvikta vita pappersservetter med riktig restaurangkänsla att köpa här. Eller ta med linneservetter och snygga servettringar.
#5 Köp en liten present
Det är tanken som räknas, så köpt något litet, mysigt och trevligt. Slå in med snyggt med papper och snören.
#6 Blommor och vas
Se till att du kan ställa fram en vas med blommor utan att den ramlar kull.
#7 Regn?
Tänk om det kommer en skur? Glöm inte att ta med ett paraply.
#8 Trist väder ändå?
Ibland blir det inte som man planerar. Men! Du kan faktiskt ha en picknick hemma i stora rummet också. Tänk vilken fördel att kunna duka lika trevligt på golvet med tända värmeljus och få en riktig mysig romantisk feeling.
#9 Rosa bubbel
Det måste vara champagne. Och den måste vara rosa. En prisvärd Champagne är Lacourte-Godbillon (7611) Pinot Noir Rosé Sec för endast för 275 kr i Beställningssortimentet. Beställ här!
Lacourte-Godbillon (7611) Pinot Noir Rosé Sec
- Område: Frankrike, Champagne
- Producent: Lacourte Godbillon
- Druva: Pinot Noir
- Art nr: 7611
- Pris: 275 kr
Torr och ljuvlig Champagne till superpris från det renommerade champagnehuset Lacourte-Godbillon. Mycket stilfulla laxrosa bubblor av 100% Pinot Noir druva som ger en elegant och frisk smak av röda frukter som mogna jordgubbar, frasiga kex, röda äpplen, krämig nougat och syrlig blodapelsin. Perfekta smaker för en romantisk sommarpicknick och en Champagne värd att beställas!
#10 God mat
Satsa på en enda ”riktig rätt” och resten tilltugg och fingermat. Exempelvis kycklingsallad med curry eller en god räksallad. Tilltugg: rostad painriche, ost, en smarrig sallad i glasburk, gör våfflor och skär ut hjärtan och ta med löjrom, rödlök och gräddfil, vindruvor, röror som exempelvis guacamole eller hummus. Färska fruktpinnar med skuren frukt i bitar som du trär på en pinne, eller jordgubbar med ricotta – håll med om att man tänker på hur gott det är och inte på hur mycket det är. Det är också trist att behöva dra med sig en massa mat hem igen.
Här får du ett användbart sommarrecept på en fransk klassiker, Cake Salé. Cake Salé, som är en egen rätt, betyder salt kaka och passar lika bra på buffébordet som till sommarmiddagen eller picknicken. Man blandar bara i det man vill. Välj mellan feta, champinjoner, skinka, oliver, lök, soltorkade tomater, vitlök, sparris…. bara fantasin sätter gränser. Receptet är enkelt:
Du behöver:
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 100 g riven Gruyère
- 3 ekologiska ägg
- 1 dl olivolja
- 1 dl varm mjölk
- 1,5 msk vitt vin
- Salt, peppar, paprikapulver
Blanda mjöl och bakpulver i en skål. I en annan skål vispa ihop ägg, olja, mjölk och vin. Rör ner äggblandningen i mjölblandningen, men lite i taget. Blanda ner salt, peppar, paprikapulver och den rivna osten. Rör till sist ner den fyllning du vill ha och häll sedan allt i en brödform. Obs! du ska ändå ska ha riven ost i smeten, även om fyllningen är med ost. Baka 45 minuter i 175°
Fyllning 1: 1,5 dl urkärnade och halverade svarta oliver, 1,5 dl skivade soltorkade tomater, 2 dl smulad feta
Fyllning 2: 150 g smulad Roquefortost, 75 g hackade valnötter
Fyllning 3: 3 dl skivade champinjoner bryn i smör först tillsammans med en vitlöksklyfta och 1 dl hackad bladpersilja
Fyllning 4: 2 dl finskuren chorizo, 2 dl smulad Chevre