Det är ett faktum att sött och torrt vin påverkar smaken i maten. Såser, grytor, marinader blir faktiskt bara godare om du använder vin som är en viktig ingrediens för den kräsne kocken. Men hur sött eller surt vinet är kan ha en direkt inverkan på hur maten smakar i slutändan. Det är går inte bara att slänga in vilka överblivna slattar som helst.
Vin i matlagning
Det finns en grundregel! Ta hänsyn till om vinet är torrt, halvtorrt eller sött.
En söt Riesling som ger en sirapsliknande sötma kanske passar när du vill laga till en god marinad för att grilla. En slatt mustig Rioja kan med fördel användas i en Boeuf Bourguignon och vill du göra en god sås till fisken skulle nog en frisk och torrare Sauvignon Blanc vara att föredra, eftersom den ger en syrlig smak och ligger mer åt citrushållet.
Här är 6 riktiga gourmettips om hur man väljer vin i matlagningen:
- Använd inte halvtorrt vin i exempelvis en fransk fisksoppa som ju absolut inte får vara söt. Sockret i vinet påverkar smaken direkt.
- Hur torrt är vinet? Ju fler unika smakingredienser du använder dig av, ta exempelvis fänkål som har en speciell smak, ju torrare vin bör du välja.
- Tänk på att socker och syra i vita viner har störst inverkan på smaken, faktiskt mer än röda viner.
- Även om vinet börjar bli gammalt och doftar ättika, så går det ändå utmärkt att brässera med vinet. Konstiga lukter och smaker kokar på något sätt bort när man brässerar.
- Oroa dig inte så mycket för att tanniner eller smaken av ekfat ska påverka maten. Maten tar åt sig ytterst lite av detta. Det är viktigare att ta hänsyn till socker och syra.
- Ojdå, inga slattar kvar? Boxvinet kan ge valuta för pengarna, eftersom man oftast barra använder någon deciliter vin, så kan boxvin mycket väl användas i matlagning.
Bildgalleri – Gammalt vin i mat





Här kan du läsa mer om matlagning med vin och sprit: