Vad har du med dig hem i svampkorgen? Nu bjuder skogen på kremlor, soppar, taggsvampar, karljohan, kantareller. Bara att plocka, rensa och äta. Blir en delikatess för varje vardagsmiddag och förhöjer definitivt lyxkänslan med en röd, italiensk klassiker på druvan Nebbiolo. Vi gör det enkelt för oss och rör ihop en läcker, krämig svampsås på ett kick.
Lyxig vardagspasta med svamp och mascarpone

Denna smakrika svampsås behöver du blandad svamp eller av en sort, ta det du hittar. Du kan även kombinera skogschampinjoner och kantareller om du hellre plockar i affären.
- 500 g bandad svamp
- 3 hackade vitlöksklyftor
- 3 schalottenlökar
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 dl mascarpone
- 3 dl grädde
- Sal och svartpeppar
- Lite chilipeppar
- Hackad persilja
- Parmesanost
- Skär svampen i bitar och fräs i smör tills all vätska går bort. Det bruka knäppa lite lät om svampen.
Hacka lök och vitlök och lägg i pannan med svampen. Stek på låg värme tills löken är gyllenbrun.
- Häll i vin och grädde och låt koka upp och sjuda några minuter.
- Lägg i mascarponen och blanda till en krämig sås som du kryddar med salt och peppar efter behag. Du kan alltid spä med lite mjölk om det lir för tjockt.
- Riv och rör ner parmesanosten. Salta och peppra. Om du vill an du dra några varv med chilikvarnen.
- Lägg pastan i såsen och vänd runt ordentligt. Om det blir för stabbigt kan du späda med lite mjölk.
- Koka spagettin al dente och hacka rikligt med persilja och riv parmesan över!
Langhe Nebbiolo
- Region: Piemonte
- Producent: Paolo Scavino
- Druva: Nebbiolo
Art nr: 2368
- Pris: 89 kr
Nebbiolo är verkligen en underbar och härlig druva som smakar Italien! Här i ett okomplicerat rött, gott och välgjort vardagsvin till bra pris. Härliga smaker av mörka körsbär och nypon med och fin precision och inslag av choklad och vanilj. Rejäl fyllighet med utpräglad och stram strävhet men krämigt och aromatiskt vin som har en trevlig eftersmak.