Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Maträtter som gör ditt Bordeauxvin ännu bättre

Maträtter som gör ditt Bordeauxvin ännu bättre

Maträtter som gör ditt Bordeauxvin ännu bättre

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 22 oktober 2013

Alldeles för många tror att, för att ett vin ska passa bra till en maträtt, så måste det vara dyrt. I sådana fall kanske man också tror att endast dyra maträtter passar till röda viner från Bordeaux. Tursamt nog är inte alla röda viner från denna region i Frankrike dyra och alla passar till en mängd olika typer av mat.

Populära matsorter att servera till rödvin från Bordeaux:

  • I stort sett alla sorters ostar passar bra till röda viner från denna region.
  • Filet mignon, råbiff, lamm, anka och vilt.
  • Kryddstarka asiatiska och indiska maträtter är perfekta.

När du ska matcha vin och mat är det viktigt att tänka på vinets syra och alkoholhalt. Mäktiga och smakrika maträtter behöver ett fylligt vin, eller ett med hög alkoholhalt, för att komplettera rätten. Den höga syrligheten hos vissa rödviner kan hjälpa till att rensa paletten mellan tuggorna av en måltid med rejäla såser.

Det som också är viktigt att tänka på när du undrar vilket rött vin från Bordeaux som ska serveras till en måltid är om du vill att vinet ska komplettera eller vara en kontrast till rättens smaker. Kompletterande viner kommer att matcha rättens smaker och förstärka dem utan att vara övermannande. Kontrasterande viner låter dig uppleva kontrasten mellan vinets och matens smaker och njuta av båda.

3 bra grundregler för mat och Bordeaux:

  • Om receptet kräver vin som ingrediens, så slopa de billiga vinerna som brukar kallas för matviner. Häll i det vin som du gillar eller använd det vin som du tänker servera till maten. Du vill ju äta och dricka något gott, så förstör inte maten med ett billigt vin som kanske dessutom hr stått i kylen i några månader.
  • Bestäm vad som är viktigast på din middag, är det vinet eller maten? Servera enkla rätter med dina bästa viner. Det betyder i korthet, låt de inte konkurrera med varandra. Servera en komplicerad maträtt tillsammans med ett enkelt vin och vise versa.
  • Tänk på att matcha rätt. Välj klassiska kombinationer hellre än att experimentera. Ett rött vin passar med en röd köttbit. Välj vitt till en fisk som innehåller citron.

Tips på några goda recept med tillhörande viner:

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Ostar, filet mignon, råbiff, lamm, anka, vilt och kryddstarka asiatiska och indiska maträtter.

Vinets syra och alkoholhalt är viktigt att tänka på. Mäktiga och smakrika maträtter behöver ett fylligt vin eller ett med hög alkoholhalt för att komplettera rätten. Den höga syrligheten hos vissa rödviner kan hjälpa till att rensa paletten mellan tuggorna av en måltid med rejäla såser.

Kompletterande viner matchar rättens smaker och förstärker dem utan att vara övermannande. Kontrasterande viner låter dig uppleva kontrasten mellan vinets och matens smaker och njuta av båda.

Slopa billiga matviner, servera enkla rätter med dina bästa viner och matcha rätt med klassiska kombinationer.

Sagolik svart pasta och grillade laxspett, quiche med Roquefort och spenat och doften av timjan och lammkotletter.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar