Aromatiskt mousserande vin med mysiga dofter av blommor och fläder! Charmiga Moscato d’Asti varit ett populärt inslag till både fest och välkomst.
Moscato är en populär och mångsidig druva som kommer i flera olika skepnader. Den mest vanliga frizzante-typen gjord på Moscato Blanco, lätt mousserande, vit, aromatisk och söt och mycket populär. Det finns även stilla Moscato-viner utan bubblor och som stilla, torrt vitt viner på 12% och vinet görs förutom av den vita Muscat-druvan även av druvan Zibibbo.
Piemonte-producenten San Martino di Soave Ernesto ligger i den lilla staden Castiglione Tinella, på kullarna i Langhe och ganska nära Alba och Asti, två städer där man har en lång tradition av god mat och goda viner.
Vingården San Martino ingår i Agriturismo San Martino, där man är van vid många internationella och inhemska besökare och där allt finns under ett tak, även trevligt boende. Under det välrenommerade kvalitets- och varumärket Castiôn producerar man ett antal olika Moscato-stilar under klassificeringen DOCG.

Det söta kommer från druvan!
Moscato d’Asti är ett av världens få mousserande viner där inget raffinerat socker tillsätts. Allt socker är 100% naturligt och kommer från druvan Moscato.
Castiôn Moscato d’Asti 2023 är ett mycket stiltypiskt moscato-vin som länge har varit en succé världen över, prisat för sina friska, fruktiga och lite blommiga dofter med naturlig sötma.
Detta pärlande vin ger en fantastisk festkänsla och med ett pris kring hundralappen är det faktiskt något man kan unna sig i vardagen. Castiôn Moscato d’Asti har genom åren fått med bra kritik från vin- och matrecensenter och är nog ett av de mest trevligaste och populäraste dessert- och matvinerna.
Detta är ett aromatiskt mousserande vin som doftar av vita blommor och färska frukter som päron, citrus och några stänk av honung och läder. En väl sammanhållen struktur och bra balans, ett trevligt och pärlande vitt vin med en rund och fyllig smak och en fräsch finish.
Som brukligt för alla Moscato-viner så är alkoholhalten låg, här ligger den på endast 5,5 %.
Castiôn Moscato d’Asti 2023 | nr: 7873 – 115 kr

Klassisk fransk lökpaj med söta toner av fikon
Men karamelliserad lök, en klick dijonsenap och lite fikonmarmelad kan du skapa ett mästerverk och en smaksensation! Och dessutom kompletterar pajens smaker även sötman i den häftiga Moscaton. Vi har använt färdig rektangulär smördeg, mn det går lika bra med rund deg. Den blir garanterat precis lika god!
- 1 rulle smördeg
- 2 msk osaltat smör
- 2 msk olivolja
- 3-4 stora gula lökar, skivas tunt
- 3-5 msk fin lagrad balsamvinäger
- 1 msk råsocker
- 3-4 tsk fikonmarmelad
- 1 tsk dijonsenap
- 1 dl valnötter, grovhackade
- salt och lite nymalen svartpeppar
- 1/2 dl Gruyère, riven
Börja med att karamellisera löken brun och mjuk. Det tar ungefär 25 minuter på mellanvärme i smör och olja. Rör om då och då. När den börjar få fin färg, tillsätt balsamvinäger och rör om och skrapa också upp det goda som fastnat i botten av pannan och blanda i löken. Tillsätt råsocker. Krydda lite salt och lite peppar.
När löken fått fin mellanbrun färg är den klar. Stjälp upp den karamelliserade löken på en tallrik och ställ undan.
Grovhacka valnötter och riv osten och ställ undan.
Värm ugnen till 225°.
Ta fram smördegen och lägg in den i pajformen eller gör en rektangel direkt på bakplåtspapper på en plåt men då med en kant.
Blanda och rör ihop fikonmarmeladen med senapen och bred ut den på smördegsbotten.
Lägg sedan på lite riven ost ovanpå och allra överst den karamelliserade löken med valnötterna!
Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Servera med Mocaton!