Domaine des Pasquiers Plan de Dieu i kombination med lammspett, yoghurtsås och lätta pitabröd har blivit en riktig favorit i vårt hem. Njut lite extra till helgen med ett riktigt gott vin från vinregionen Côtes du Rhône Villages AOC och se om det blir er nya favorit!
Familjen Lambret har bryggt viner på deras gård sedan 1935
Den franska vingården Domaine des Pasquiers grundades år 1935 och har sedan dess gått i arv från far till son i fyra generationer. År 1999 togs företaget över av bröderna Jean Claude och Philippe Lambert som idag driver gården med stor passion. Familjeföretaget har genom åren brygt härliga viner med stor karaktär och idag har vi möjlighet att njuta av deras kultur och historia i vårt hem med en flaska Domaine des Pasquiers Plan de Dieu.
Plan De Dieu, Gudomlig odlingsmark
I södra Rhône sträcker sig vinregionen Côtes du Rhône Villages AOC, känd för sina underbara odlingsförhållanden. Den bördiga marken består av lera och små sten som i kombination med provinsens solsken ger underbara förhållanden för att producera kvalitetsviner. Vingården Domaine des Pasquiers 87 hektar odlingsmark sträcker sig över appellationerna Côtes du Rhone, Côtes du Rhône Sablet, Côtes du Rhône Plan de Dieu och Gigondas. Domaine des Pasquiers Plan de Dieu produceras just i regionen Plan de Dieu, vilket betyder guds plan, och är ett passande namn för att beskriva de gudomliga odlingsförhållanden och det härligt smakrika vinet.
Appellationen är AOC kontrollerad vilket innebär att vinproducenten måste följa strikta regler när det kommer till allt från odlingsmark till vad som får finnas i flaskan. Enligt reglerna ska vinet produceras till 50% druvan Grenache och 20% av antingen druvan Syrah eller Mourvèdre och högst 20% någon annan druvsort. Vinets alkoholhalt ska även ligga på minst 12,5%.
Förutom den fina odlingsmarken lägger familjen Lambret även stor vikt vid respekt för naturen och vinstockarna för att skapa eleganta viner på ett hållbart sätt. Därför är all odling på gården helt organiskt sedan år 2013.
Det generösa vinet som alltid går hem
Just familjen Lamberts flaska Domaine des Pasquiers Plan de Dieu har blivit en riktig favorit i vårt hem och den finns att köpa på systembolaget för ett väldigt rimligt pris på 139 kronor.
Vinet har en djupt röd färg och fruktigt fyllig med en kraftig och komplex smak i gommen. Tanniner ger en utmärkt struktur följt av en mineralisk fräschör med smaker av mogna körsbär, svarta plommon och vilda hallon med kryddiga toner av lagerblad, lakrits, svartpeppar och timjan.
Vinet passar underbart att avnjuta precis som det är en kväll i soffan, med vänner eller enligt mig allra bäst ihop med goda lammspett, yoghurtsås och lätta pitabröd.

Vad passar till en flaska Domaine des Pasquiers Plan de Dieu?
Ska man välja mat till vin eller vin till maten? Ja, det är inte alltid lätt att veta åt vilket håll man ska gå. Detta vin är ett av de mest mångsidiga och flexibla vinerna när det kommer till att para vin med mat. Det röda vinet passar utmärkt till kalvkött, fläsk och lamm, lika väl som till grönsaker och ostar. En god bit oxkött med en flaska Domaine des Pasquiers Plan de Dieu kommer aldrig sitta fel, men ibland är man sugen på att testa något nytt. Alla behöver vi några dunderätter att bjuda på och enkla recept att plocka fram ibland. Men när man kan kombinera dem med ett riktigt höjdarvin, det är då man fått jackpot.
En mat och vinkombination som är svårslagen är god flaska Domaine des Pasquiers Plan de Dieu i kombination med lammspett, yoghurtsås och lätta pitabröd. Denna gudomliga kombination tar tankarna till den grekiska kusten och sommarens grillkvällar och har blivit en riktigt favorit i vårt hem, både som helglyx och grillning ihop med vännerna.
Det söta lammet lyfter fram vinets djupa toner av mörka bär. Örtigheten från rosmarin och timjan speglar vinets jordiga och kryddiga nyanser och den syrliga såsen ger vinet en rundhet och lyfter fram dess naturliga fräschör.
Recept för lammspett, yoghurtsås och lätta pitabröd

Kött
- 600g lamm, gärna lammlår.
- 8-10 grillpinnar
- Skär lammet i tärningar och lägg i en stor skål
- Blötlägg grillpinnarna i vatten med en skvätt vinäger.
Marinad
- 1 msk finhackad timjan
- 1 msk finhackad rosmarin
- 1 msk honung
- 2 msk olivolja
- 2 tsk äppelcidervinäger
- 2 kryddmått svartpeppar
- 1 kryddmått vitpeppar
- 1/2 tsk salt
- 1 liten vitlöksklyfta pressad
- Zesten från en halv citron
- 1 msk citronsaft
Marinaden gör du såhär:
- Hacka örterna, riv citronzesten och pressa ner vitlöken i skålen med lammtärningarna.
- Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop tills allt är väl blandat och allt kött blivit ordentligt täckt av marinaden.
- Täck skålen med plastfolie och ställ i kylskåp minst 2 timmar, helst över natten.
- Trä köttbitarna på grillspetten.
- Grilla lammspetten på hög värme så att köttet snabbt får färg utan att bli övertillagat. Det går även bra att tillaga spetten i ugn på grillinställning, 250 grader tills köttet fått fin färg.
Yoghurtsås
- 2 dl grekisk yoghurt
- Zest från en halv citron
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 msk hackad färsk persilja
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1 vitlöksklyfta pressad
- 1/2 dl fint tärnad gurka
Yoghurtsåsen gör du såhär:
- Riv zesten från citronen, pressa vitlöken och finhacka persiljan och lägg den i en skål.
- Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl.
- För att få ut maximal smak, låt såsen stå och gotta till sig i kylen i 30 min innan servering.
Pitabröd
- 2 tsk jäst
- 1 tsk socker
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk torkad timjan
- 1/2 tsk torkad rosmarin
- 2 msk olivolja
- 320g standardmjöl
- 160ml rumstempererad mjölk
- 80 ml fingervarmt vatten
- 1 msk olivolja för stekning
- Rikligt med flingsalt för servering
Pitabröden gör du såhär:
- Blanda olivoljan, vatten, mjölk och jäst i en skål. Sätt åt sidan i ca 5 minuter tills jästen aktiverats och börjat bilda skum.
- I en annan skål blanda ihop de torra ingredienserna.
- Tillsätt jästblandningen till de torra ingredienserna i omgångar. Se till att varje sats är inkorporerad innan du häller i mer.
- Tippa ut degen på en lätt mjölad arbetsyta. Knåda i 4-5 minuter tills degen blir slät.
- Pensla en skål med lite olja och överför degen till skålen och täck över skålen med en handduk. Låt degen jäsa i 40 minuter eller tills degen dubblats i storlek.
- Efter degen har dubblats i storlek, sätt en stekpanna minst 20cm i diameter på en platta och värm upp till medium temperatur.
- Tryck försiktigt ut luften ur degen och dela degen i 6 lika stora bitar.
- Olja en arbetsyta och kavla ut bitarna till ca 20cm platta cirklar.
- Stek pitabröden i en torr stekpanna ca 1-2 minuter på var sida tills bröden fått lite färg och puffat upp något.
- Toppa pitabröden rikligt med flingsalt.