Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Nya Michelin-stjärnor på svenska krogar

Nya Michelin-stjärnor på svenska krogar

Nya Michelin-stjärnor på svenska krogar

Hur kommer det sig att många svenska krogar kammar hem Michelin-stjärnor till tusen? Våra krogar är omåttligt populära!

Årets Guide Michelin-stjärnor 2024 har tilldelats och under åren har nu Sverige kammat in hela 22 stjärnor (om man räknar 2 och 3 stjärnor som ett pris). Fördelningen är idag totalt

1* = 17 restauranger

2** = 4 restauranger

3*** = 1 restaurang

Vad är det som gör dem så populära?

Ja, självklart är det matlagningen, köket och säkert hur man mottas som gäst, servicen. Men sedan är det ju så att för oss som reser en del, ser att i Sverige så hänger vi med när det gäller att äta ute. Vi gillar det! Andra länder och städer i Europa med bra fler människor som rör sig ute – självklart konkurrerar vi ändå med antal restaurangbesök.

Har Michelin-guiden nå’t med däck att göra?

Ja, det är faktiskt den franska däcktillverkaren Michelin som ger ut en restaurang- och hotellguide sedan 1900, som man äter på och sedan bedömer krogar i smyg. Kanske för att stimulera att folk ska äta ute mer. Är de konservativa? Ja, förmodligen. Är det franskt kök som gäller? Nja, inte alltid, det ser vi på den svenska stjärnlistan. Favoriserar man kända kockar? Vi tror man granskar dem ännu noggrannare för varje år och man skippar faktiskt inte nya krogar som fått ett snabbt renommé.

Daniel Berlins nyöppnade krog Vyn i Simrishamn lyckades med att få två stjärnor. Det blev faktiskt 5 helt nya svenska stjärnor i Guiden detta år och en hemlig jury reser jorden unt och testar restauranger och de har gett sitt utlåtande.  Juryn måste vara ett toppentrevligt jobb!

Men faktum kvarstår att Michelin-guiden nog är den mest inflytelserika krogguiden i Europa och resten av världen.

Vilka restauranger fick stjärnor i år?

Tre stjärnor:

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

Vyn, Simrishamn (ny)

Aira, Stockholm

Aloë, Stockholm

Vollmers, Malmö

En stjärna:

Celeste, Södermalm, Stockholm (ny)

Restaurang Dashi, Stockholm (ny)

Grand Hotels Seefood Gastro, Stockholm (ny)

Signum, Mölnlycke

Ekstedt, Stockholm

Restaurang Koka, Göteborg

PM & Vänner, Växjö

Project, Göteborg

SK Mat & Människor, Göteborg

Sushi Sho, Stockholm

Adam/Albin, Stockholm

Nour, Stockholm

Knystaforsen, Rydöbruk

28+, Göteborg

Etoile, Stockholm

Operakällaren, Stockholm

Restaurang Äng, Ästad

Utöver dessa stjärnor delar man också ut prismärkningen Bib Gourmand till krogar som serverar god och prisvärd mat, samt premierar man även ”gröna restauranger” och gröna stjärnor delas ut för hållbar gastronomi.

Hur viktigt är det med Michelin-stjärnor?

Daniel Berlins fick 2 stjärnor för sin nyöppnade restaurang Vyn i Simrishamn. Han berättar för Aftonbladet Godare:

– Jag är extremt stolt, glad och tacksam och vill dela den här utmärkelsen med mitt team hemma i Skåne, säger Daniel Berlin i en intervju.

Läs om mat- och vinpriser:

Frågor och Svar

Fem kriterier gäller: 1. kvalitet på råvarorna 2. hantverket –smak och tillagande 3. personligheten – kocken uttryck 4. prisvärt 5. kvalitet.

Som mest kan en restaurang få tre stjärnor – något som bara restaurang Frantzén lyckats med.

Alain Ducasse – 19 Michelinstjärnor.

Man har tidigare utsett Tokyo till nummer 2 för matälskare, enligt Daily Star.

Undersökningsföretaget TNS har intervjuat 27 000 resenärer i olika länder. Italien fick flest röster 32 % och därefter Frankrike med 24 %.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar