När man läser alla recept på ytterligare en lammkotlett – visst blir man trött och bara vill ha lax? Dessutom tror vi att många inte alla vill äta lamm, så Vinjournalen går emot strömmen och dukar upp lax till påsk! Tadaaa! Vi backar klockan tillbaka till 80-talet och inviger rosésäsongen. Minns ni inbakad lax och hur god den var?

Välkommen till vår nostalgiska påsktradition! Här kommer ett läckert och ett gott rosévin tillsammans med en festlig Lax Wellington!
Alario Cinsault Rosé från Chile!
Ta du dig med gott samvete ett första glas kvalitetsrosé i påskvärmen och vårsolen. Grilla ute eller prova på att göra vår goda Lax Wellington nedan. Rosé passar både till en grillad lammbit eller fina fisken. Detta är nämligen ett riktigt mångsidigt vin som du inte behöver skämmas för att bjuda på. Dessutom är det prisvärt och det säger sig nästan självt att ett rosévin på den fransk druvan Cinsault och som dessutom är skapat av en av César Catalán, en av Chiles bästa vinmakare, måste vara riktigt, riktigt gott. Och det är det!
Druvorna som Alario Cincault Rosé från Valle del Itata söder om Santiago är framställt på har fått uppleva det allra bästa chilenska klimatet. De skördades tidigt för att behålla sin friska syra, pressades och mustas sedan långsamt vid låg temperatur.
Ett ljust, ljust laxfärgat rosa vin som är torrt och livligt med en uppfriskande och ljuvlig syra. Doftar smultron och hallon, mysig och len persika med ett stänk kryddig rosmarin och syrlig grapefrukt. Mama Mia! Bra avslut men lång finish. Detta är definitivt ett av de viner som sätter Chile på vinkartan. Mycket lätt och uppfriskande vin, perfekt som en välkomstdrink i påsk eller till den inbakade laxen.
Alario Cinsault Rosé|Chile, Valle del Itata|art.nr 4652 | 119 kr
Lax Wellington
Kryddad lax bakas in tillsammans med sauterad spenat. Fluffigt, krispigt och gott som tar inbakad lax till en ny nivå. Vi garanterar att så här smarrigt har du aldrig gjort laxen tidigare. Gissa om du kommer att göra succè!
Du behöver
- 1 paket rektangulär smördeg
- 4 lax, filéer ca 2 cm skivor
- 2 vitlöksklyftor
- 1 schalottenlök
- 1 dl av rosévinet
- 1,5 dl philadelphiasost
- 1,5 dl riven parmesanost
- 1 liten påse spenat (ca 250 g) eller hacka ett huvud Romana sallad
- 3 msk ströbröd
- salt och peppar
- smör
- ägg till pensling
Värm ugnen till 200°.
Salta och peppra laxfiléerna på båda sidor.
Gör nu en krämig spenatblandning:
- I smör steker du finhackad schalottenlök och pressad vitlök på ganska låg värme så löken svettas och blir genomskinlig.
- Höj värmen och häll i rosévinet och låt allt puttra på i några minuter.
- Tillsätt Philadelphiaost och koka ihop någon minut.
- Lägg till sist i spenat eller Romana sallad, ströbröd och den rivna parmesanen och låt svettas ihop tills att spenaten blir mjuk.
Rulla ut smördegen, lägg den på ett bakpapper på en plåt och gör så här:
- I mitten av degen, bred först ett lager med halva spenatblandningen och sedan på laxfiléerna. Dela filéerna ifall du behöver.
- Avsluta med andra halvan av spenatblandningen.
- Rulla ihop degen lite dekorativt och kläm igen den på sidorna, så att det inte ”läcker ut”.
- Pensla med ett ägg och lite mjöl eller vatten.
Här hittar du mer information om roséviner: