Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Rätt vin till laxen – vi har tipsen!

Rätt vin till laxen – vi har tipsen!

Rätt vin till laxen – vi har tipsen!

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 06 januari 2015

Laxen är en fet, populär och flexibel fisk är det gäller att hitta rätt vin att matcha den med. Den mångsidig eftersom det faktiskt går utmärkt att välja ett rött, vitt eller rosévin, lite beroende på hur man tillagar laxen.

Gillar du att slänga en laxfilé på grillen, tillaga den på franskt vis med smör och vitlök eller bara avnjuta en grov smörgås med en skiva gravad lax? Oavsett vad som är ditt favoritsätt att äta lax blir upplevelsen såklart förhöjd med ett väl valt glas vin till. Eftersom lax är en fisk som är rik på fett så tillagas den med härliga såser eller andra smakrika tillbehör. Därför faller det sig naturligt att man väljer ett halvfylligt eller fylligt vitt vin till. I denna artikel tar vi upp passande förslag till följande rätter med lax:

  • Rökt eller gravad lax
  • Lax med hollandaisesås eller annan smörbaserad sås
  • Grillad lax
  • Lax med japanska smaker

Rökt eller gravad lax kan man använda till mycket – som pålägg på en macka, som plockmat innan middagen och mycket mer. Till detta är det gott med ett friskt och ungt vin som Grüner Veltliner eller ett torrt rosévin.

En av de mest klassiska fiskrätterna är varm lax med kokt potatis och hollandaisesås. Detta passar bra som både lunch och middag, och oavsett när på dygnet du äter är en medelfyllig Chardonnay med ekfatskaraktär ett bra val. Ett av de bästa områdena för denna typ av vin är Bourgogne.
När grillen ska fram kan du sikta in dig på ett rött vin. Fisken blir nämligen mer ”köttig” när den grillas, och då kan lite tyngre viner passa bra till. Var bara försiktig så att du inte väljer ett alltför tungt rödvin, Pinot Noir har ofta rätt karaktär. Vill du hellre hålla dig till vitt, titta på den fylligare skalan för att kunna matcha de kraftiga smakerna i den grillade laxen.

Teriyakisås är ett mycket populärt tillbehör till lax som för tankarna till Asien. Den distinkta smaken gör sig bra till ett fruktigt rött vin som Pinot Noir.


Här har vi parat olika laxrätter med vin:

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Välj gärna ett fruktigt rött vin som Pinot Noir.

Cotês Du Jura är ett chardonnay vin med citrustoner och stadig syra som passar bra till lax.

Ett medelfylligt chardonnayvin balanserar upp både laxen och såsen bra.

Du kan steka den, ugnsgratinera den, grilla eller äta den rå i en sushi eller cervice.

Gravad lax kommer till sin rätt med enkla tillbehör som kokt potatis, färsk dill och gravlaxsås.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar