Här kommer vintips för druvan Blaufränkisch, lite mer om uppdaterat druvläge och recept på en underbar svamp stroganoff!
Länge trodde man att ”österrikiska” druvan Blaufränkisch var genetiskt identisk med Pinot Noir, men tack vare DNA-tester 2016, så nu vet vi: detta är ingen ”Pinot Noir från öst”, Blaufränkisch är en korsning mellan Gouais Blanc (hört talas om den ever??) och en gammal slovensk druvsort, Blaue Zimmettraube (blå kaneldruva) . Ursäkta alla österrikare…. Blaufränkisch är alltså en slovensk druvsort. Pinot Noir har sitt ursrung i Bourgogne, Frankrike.
Blaufränkisch är känd för att producera medelfylliga till fylliga röda viner med måttliga till höga tanniner och syra. Pinot Noir, känd för att producera lätta till mindre fylliga röda viner med låga till medelstora tanniner och hög syra. Så Blaufränkisch är definitivt inte samma Pinot Noir!
Låt oss börja med den viktigaste faktan. Blaufränkisch är utan tvekan erkänd som en av världens stora druvsorter för rödvin vi förväntar oss av ett enastående rött vin, och då handlar det om lagringspotential, uttryck för terroir, komplexitet, särart och finess.
Munskänkarna beskriver Blaufränkisch – doft och smak
”Ger rubinröda viner med hög syra och höga tanniner. Har varierad doft och smak av mörka körsbär, björnbär, peppar, örter och mynta. Dessa viner har en utmärkt lagringspotential och lämpar sig även utmärkt för lekfatslagring.”
Det låter redan som ett gott mat- och sippvin. Det som gör Blaufränkisch så speciellt är en friskhet och livfullhet som du vanligtvis bara hittar i vita viner. Och visst har österrikarna lagt lite beslag på ruvan sedan länge. Här görs goda viner både där druvan används som solodruva och i goda blends tillsammans med druvor som Zweigelt, Merlot med flera. Siste i artikeln får du tips på goda viner!
Men först – vad äter vi till?

Svampstroganoff är en smakfull, vegetarisk stroganoff med umami och kryddor gjord på vilken typ av favoritsvamp eller en blandning av svamp du gillar. Klar på en halvtimme och en mycket prisvärd stroganoff!
- 500 g svamp, skivad
- lite olivolja
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 röd paprika, finstrimlad
- ½ tsk dijonsenap
- 1 tsk malen paprika
- 2,5 – 3 dl buljongtärning
- 3 msk japansk soja
- pasta
- salt och nymalen svartpeppar
- Värm oljan i en stekpanna på medelvärme och tillsätt oljan och tillsätt lök, vitlök och paprika, lite salt och stek i 5–7 minuter eller tills allt är mjukt. Tillsätt sedan svampen och koka försiktigt i 5–7 min till, tills den också är mjuk och gyllenbrun. Tillsätt sojan och senap och malen paprika och blanda väl. Tillsätt fonden och rör om, sjud försiktigt i 5 minuter. Koka ris eller pasta. Smaka av stroganoff med salt och peppar efter behov.

Och så de 4 vinerna – Blaufränkisch
Saints & Sinners by Magnus Carlsson, 2023
100% torr Blaufränkisch från Österrikes Burgenland. Serverad lätt kyld fruktig rosé och sedan smakfulla aromer av frukt som persika, jordgubbar, örter. Livligt och fräscht.
Strehn Blaufränkisch Irrgarten, 2020
Från Burgenland. Halvsött, rött, kryddigt, elegant och rödbärigt med lite fatsmak med lakrits och örter. Detta rika, lite sötare vin är enastående till grillat.
Blaufränkisch och Zweigelt. Helt biodynamiskt. el Bidynamiskt helHHFruktig, nyanserad smak med inslag av fat, mörka körsbär, björnbär, mynta, sötlakrits och örter.
Från Niederösterreich och Blaufränkisch med lite Syrah. Tät, intensiv och seriös mineralitet, blommig, jordnära, med stor saftig röd och svart frukt, och eleganta mörka bär frukttoner på näsan. Trevligt matvin.