Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
champagne ellner
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Så här gör du två goda whiskymarinader

Så här gör du två goda whiskymarinader

Så här gör du två goda whiskymarinader

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 06 februari 2017

Behöver du pigga upp den där vanliga köttbiten? Prova att göra en whiskymarinad som ger din biff en helt ny feeling och smak som alla kommer att gilla. Dessa marinader är enkla att göra och du kan faktiskt använda vilken whisky du vill, så varför inte använda din favoritwhisky?

Marinaderna är snarlika men ändå olika och de fungerar bra oavsett om du behöver marinera kyckling, fläskkött, ribs eller biff. Du kan med fördel använda marinaden med ingefära till kyckling och den sötsura marinaden till fläsk. Men inget behöver vara hugget i sten. Smaka dig fram till den marinad som du själv tycker om allra bäst.

Whiskymarinad med lime och ingefära

  • 1/2 dl whisky
  • 1 msk rivet skal av en lime
  • 2 msk limesaft
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 dl rörsocker
  • 4 msk olivolja
  • 1-2 pressade vitlökar
  • några droppar sesamolja
  • 2 msk japansk soja
  • nypa salt och lite peppar

därefter

  • 1 msk vatten
  • 1 msk maizena
  • lite sesamolja
  1. Blanda alla ingredienser väl med visp.
  2. Spar ½ dl av marinaden och rör ut med 1 msk vatten och 1 msk maizena samt några droppar sesamolja. Ställ åt sidan och spar till pensling.
  3. Lägg in köttet i en förslutningsbar fryspåse med resterande marinad.
  4. Lägg i kylen 2 timmar. Vänd då och då.
  5. Blanda 1 msk vatten och 1 msk maizena samt några droppar sesamolja och pensla köttet under grillningen med denna.

Whiskymarinad med chili och honung

  • 1/2 dl whisky
  • 4 msk chilisås
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk flytande honung
  • 1 dl rörsocker
  • 4 msk olivolja
  • 1-2 pressade vitlökar
  • 2 msk japansk soja
  • nypa salt och lite peppar

därefter

  • 1 msk vatten
  • 1 msk maizena
  1. Blanda alla ingredienser väl med visp.
  2. Spar ½ dl av marinaden och rör ut med 1 msk vatten och 1 msk maizena.
  3. Ställ åt sidan och spar till pensling.
  4. Lägg in köttet i en förslutningsbar fryspåse med resterande marinad.
  5. Lägg i kylen 2 timmar. Vänd då och då.
  6. Pensla köttet under grillningen med den tjockare marinaden.

Frågor och Svar

Kyckling, fläskkött, ribs och biff fungerar bra med dessa marinader.

Ja, man kan använda vilken whisky man vill, inklusive sin favoritwhisky.

Marinaden med ingefära passar bäst till kyckling och den sötsura marinaden passar bäst till fläskkött.

Köttet ska marineras i minst 2 timmar.

Den sparade marinaden blandas med vatten och maizena och används sedan till att pensla köttet under grillningen.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar