Till nyår brukar man äta något lite extra gott och lyxigt, och därför är det bra om man vet hur man väljer rätt dryck till. Rätt vin kommer att förhöja hela smakupplevelsen, och därför tänkte vi komma med några tips på hur en lyckad nyårsfest kan se ut.
Till förrätt är det många som väljer att servera skaldjur. Till det kan man exempelvis dricka champagne, mousserande eller vitt vin. Vi rekommenderar dock att du väljer det finaste vinet till förrätt eftersom det är då man bäst känner smaken. Senare under kvällen när man ätit sig igenom några rätter och kanske druckit några glas spelar det mindre roll om det är äkta champagne eller något enklare mousserande vin som serveras. Vi rekommenderar alltså att du plockar fram den enklare varianten vid tolvslaget. Det du främst bör tänka på till förrätten är att inte servera något alltför starkt i varken smak eller alkoholhalt för att undvika att smaklökarna domnar av inför den festliga måltiden.
Till huvudrätten är det många som väljer en fin köttbit som till exempel oxfilé. Ett kraftigt rödvin är att rekommendera till denna typ av rätter, och eftersom maten tenderar att vara ganska traditionell kan vinet gärna gå i samma tecken. Ett rödvin från Bordeaux eller Toscana slår aldrig fel till kött. En del väljer att ha både rött och vitt vin som alternativ, och vitt kan också gå bra till kött, men då bör du tänka på att det ska vara mycket vällagrat och inte för lätt i karaktären.
Till efterrätten krävs ett sött vin och då kan vi rekommendera ett från Tyskland, Österrike eller Frankrike. Trockenbeerenauslese eller Sauternes är två populära varianter. Dessa passar bra till bland annat följande desserttyper:
- Chokladdesserter
- Parfait av frukt och bär
- Gräddiga desserter som panna cotta, glassdesserter och marängsviss
Med dessa tips hoppas vi att du får ett lyckat nyårsfirande och ett gott nytt år!