Färsk pilgrimsmussla eller kammussla som de ibland kallas, är en delikatess och allra godast är färska om man kan få tag i dessa. Rätt tillagade smälter de i munnen och till skillnad från ostron kan pilgrimsmusslan inte stänga igen sitt skal helt och hållet. Därför kan den endast överleva djupt nere i salta hav. Man kan äta musslorna grillade, stekta, friterade eller kokta. Här placerade på späda salladsblad och sötsyrliga frukter som röd grapefrukt och mogna hallon.
Smörstekt pilgrimsmussla på späd salladsbädd
- Rensa och ta bort den lilla muskeln från varje mussla.
- Skölj musslorna ordentligt i kallt vatten och torka av.
- Salta och peppra musslorna.
- Smält 1 msk smör i en stekpanna och rör i citronsaft när pannan är het. Salta och peppra och stek musslorna på medelvärme tills de fått färg. Det går fort och tar bara någon minut. Vänd musslorna en gång och stek på andra sidan.
- Lägg upp musslorna på salladen och sleva över lite smält smör tillsammans med någon msk vinägrett.
- 4-5 pilgrimsmusslor
- 3 msk osaltat smör
- gourmetsalt och nymalen svartpeppar
- 2 pressade vitlöksklyftor
- lite saft av ½ citron
- 1 näve maché och ruccolasallad
- några färska hallon
- ½ grapefrukt, skalad och skuren i bitar
- några skedar vinägrett
Vinjournalens vintips till pilgrimsmussla
Vår rekommendation för vin till pilgrimsmussla är Chardonnay. Våra hälsosamma Chardonnay-rekommendationer från Kalifornien och Bourgogne är extra bra med smörstekt kammussla.
Bildgalleri – Pilgrimsmusslor till vin
Här kan du hitta mer om skaldjur och vin:
- Vitt vin och skaldjur – en klassiker
- Ugnsbakad rödspätta, fylld med havsläckert och ett Soavevin
- Druvor som matchar de godaste fiskarna