Vår dagens rätt är bara grönsaker, men vilka grönsaker se’n! Vad sägs om sparris med gremolata med potatiskaka med svamp och ett stänk av tryffel? Till det serverar vi ett mångsidigt fräscht och fruktigt vitt vin från Sydafrika.
Four Cousins Crisp White | artnr 5150 | Sydafrika, Western Cape | 69 kr

Håll i hatten för här kommer ett riktigt läskande vitt vin med lägre alkoholhalt. Med endast 9,5 % alkohol lyckas ändå detta vin smaka både fylligt och friskt när du serverar det väl avkylt. Mångsidigt vin som passar både lyxigare rätter och vardagsmaten. Vad sägs om i princip alla vegetariska rätter eller delikatessgrönsaker som sparris eller till fågel och kyckling likväl som till sallader och sushi. Vi älskar sådana här viner som man kan servera nästan allt till. Den lägre alkoholhalten är givetvis ett plus i kanten!
Fin smakbedömning får detta vin för sina aromatiskt inslag av gröna syrliga äpplen, krusbär och exotiska frukter och citrusstänk. Fräsch frisk syra med fruktig eftersmak producerat av den kanske lite ovanliga med exklusiva druvan Colombard. Allt komponerat av tuffe vinmakaren Chris Crafford hos producenten Van Loveren Vineyards, Sydafrikas största familjeägda producent. Chris tittar som alltid utanför boxen och har skapat denna moderna och härliga fruktbomb som är så ytterst lättdrucket.
Varumärket Four Cousins – Van Loverens fyra kusiner – lanserades för nästan 20 år sedan och vinerna blir bra bättre. Bonustips! Handla fler flaskor medan du är i butiken!
Godaste gremolatan till sparris gör du själv:
- 2 buntar färsk grön sparris
- 1,5 dl skållade och rostade mandlar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk pressad citron
- 1 msk olivolja
Värm ugnen till 200°
Småsmula mandlar i en matberedare. Tillsätt vitlök, citronsaft, olja, lite salt och peppar tills det blir en sås.
Ansa sparrisen och skär av de 2 nedersta cm.
Spraya olja i en ugnfast form och spraya även på sparrisen och topparna.
Rosta sparrisen i ugnen 10-15 minuter. Servera med gremolata som du skedar över.
Potatiskaka ”upp och ner” med svamp och tryffel
- 12 skogschampinjoner
- saften av liten citron
- 1 finhackad rosa eller gul lök
- 4-5 medelstora mjöliga och skalade potatisar
- vit tryffelolja
Varm ugn till 230°. Skiva svamp och låt den koka tillsammans utan olja! med citronsaften i en stekpanna på medelvärme och ställ undan.
I en traktörpanna som är ugnsfast fräser du löken i smör på medelvärme tills den är genomskinlig. Skiva ner potatisskivor rakt ner i pannan med mandolin och låt fräsa tillsammans med löken.
Häll över vit tryffelolja generöst över potatisskivorna och blanda i champinjonerna och citronskyn. Krydda med timjan, svartpeppar och hackad persilja och lite mer olivolja.
När allt fräst på en halv minut ställer du in traktörpannan i ugnen. Ta ut den när potatisen är genomstekt och knaprigt brun.
Ta fram en tallrik, lägg på pannan och vänd upp och ner på kakan. In med den i pannan igen och sedan in i ugnen några minuter till även den sidan av kakan blir knaprig.
Fler rätter med tryffel?
- Kanongod skogssvampsoppa med tryffel och sherry
- Parmesandoftande pizza bianco med kantareller och tryffelolja
- Läckra portobello-burgare med tryffel