Så här till vardags kanske man ändå vill unna sig lite vin och då passar kanske ett bubbligt lättvin från Italien. Det blir supergott med veckans vårliga frittata med rostad sparris, vårlök, ärtor och ädelost. Tycker du inte om grönmögelost går det minst lika bra med en smakrik feta eller varför inte prova en Mozzarella, Fontina eller Havarti?
Brachetto d’Acqui Spumante
- Område: Italien, Piemonte
- Producent: Cantina Maranzana
- Druva: Brachetto
- Art nr 7918
- Pris: 90 kr
En lätt, riktigt god och festlig vardagsspumante från området med DOCG status och vinmakaren Massimo Corti på vinkooperativet Cantina Maranzana i Piemonte. Vinet är producerat av den underbara italienska druvan med samma namn, Brachetto. Krispigt mousserande rosarött vin, med bara 6,5% alkohol som har en originellt god, svalt bärig smak som är rund i gommen med trevlig pärlande eftersmak med en mycket liten sötm. Den låga alkoholhalten gör att vinet passar att dricka vid olika tillfällen under dagen. Livliga bubblor som ger en harmonisk och okomplicerad dryckesupplevelse med smaker av jordgubbar, körsbär, viol, nektarin och blodapelsin. Passar suveränt bra till en matig frittata med rostad sparris.
Frittata på rostad sparris med ärtor, vårlök och ädelost

Du gör frittatan i en avlång ugnsfast form som är c:a 35 x 25 cm stor och behöver
- 8 fasta potatisar
- knippe grön färsk sparris
- 5-6 vårlökar
- 3 dl frysta ärtor
- olivolja
- 6 ekologiska ägg
- mjölkgrädde (blanda 1,5 dl mjölk och 0,5 dl vispgrädde)
- salt och svartpeppar
- cayennepeppar
- 140 g klassisk gräddädel 30%
Koka potatisen livligt i endast 5-6 minuter, så att den fortfarande är fast och inte helt mjuk, låt kallna och skala. Skär sedan potatisen i skivor.
Skär vårlökarna i strimlor.
Lägg ärtorna i en skål med varmt vatten några minuter och låt sedan vattnet rinna av.
Ansa sparrisen och skär bort nedersta 2 cm. Skär sparrisen i mindre bitar.
Rosta sparris, vårlök och ärtor i olivolja i 10 minuter i en stekpanna på låg värme till sparrisen är nästan mjuk.
I en bunke vispar du ihop ägg, mjölk, salt, peppar, i med lite cayennepeppar och smulad ädelost.
Smöra den ugnsfasta formen och bred ut ett lager av den skivade potatisen. Fördela de andra grönsakerna ovanpå och häll över äggsmeten jämt över.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i 20 minuter tills frittatan stelnat och fått fin färg.