En bra tumregel när du väljer vin till kött är att ju magrare kött desto lättare vin passar till. En smakrik, fet rätt som revbensspjäll passar bra ihop med ett fylligt och smakrikt vin som Cabernet Sauvignon. Om lamm står på menyn bör du också välja ett smakrikt vin, men se upp så att tanninerna inte blir alltför skarpa.
Snabbmeny för denna artikel
- Hur man väljer vin för olika sorter rött kött
- Vinjournalens tips om vin till entrecote
- Bildgalleri – Kött till vin
- Frågor och svar
I denna artikel kan du lära dig om hur du bäst väljer vin till följande köttsorter: Nöt, Vilt, Kalv och Lamm
Grundidén för att välja det rätta vinet är att det ska samspela med maten som serveras och inte övermanna dem. De fina smakerna från kalvkött av kvalitet behöver bli förstärkta av viner, som har lika lätta smaker och milda aromer.
Hur man väljer vin för olika sorter rött kött
När det gäller nötkött finns det antingen magrare köttbitar som ryggbiff, bog, rostbiff eller oxfilé eller fetare, till exempel högrev, entrecote eller bringa. Magrare nötkött passar bra tillsammans med medelfylliga röda viner med mycket smak. Italienska druvan Sangiovese är ett bra exempel på ett sådant vin. För de fetare nötbitarna krävs det lite mer tanniner som fungerar balanserande och bra till fettet. Tänk kraftiga, smakrika viner som Barolo och Cabernet Sauvignon.
Kalvkött är speciellt på så sätt att det ibland kan kombineras med vitt vin eller rosé, beroende på tillagningssätt. En vanlig rätt som lagas med kalvkött är wienerschnitzel, och till denna är vitt vin att föredra. Välj då gärna ett vin från samma ursprungsområde som rätten, alltså Österrike. Andra kalvrätter kan matchas med lättare röda viner som Pinot Noir och Zinfandel.
Tips för vin till rostbiff
När det gäller att välja vin till rostbiff, Om såsen är intensivt vinig passar den välfyllda ungdomliga röda som Syrah eller Cabernet Sauvignon. Om det serveras med sås är det bättre om du väljer mer klassiskt vin till rostbiff som röd Bordeaux eller Rioja.
Tips för vin till entrecote
För Entrecote, välj djärvt vin med starka smaker, höga tanniner och en bra syrahalt. Bordeaux är den bästa matchen när det gäller att välja vin till entrecote.
Härliga marinerade lammkotletter fungerar bra med ett generöst, fruktigt och kryddigt rött vin till, exempelvis viner av den smakrika druvan Nebbiolo som är ett nyanserat och kryddigt vin med mycket fatkaraktär och kraftfulla aromer.
Även lamm är ett lite magrare kött och kan ätas med lättare viner som Petit Verdot och Malbec. Tänk här framför allt på vilken sås och vilka kryddor som används då dessa smaker lätt sätter sig i köttet.
Vilt är relativt magert kött som passar bra till lite enklare medelfylliga viner. Chianti, Côtes du Rhône och Valpolicella är bra områden för sådana viner. Bäriga smaker kommer tydligare fram när vinet kombineras med viltkött.
Bildgalleri – Kött till vin
Prova några goda viner till olika recept:
- Sauterad kalvgryta
- Perfekta vinet till köttbiten
- Äkta franska biffrullader och ett läckert Bordeauxvin