Frukt och hackade valnötter förhöjer den goda Brieosten i varm tappning. Börja med en smakrik och god Brietårta, ungefär 20 m stor.
Nötblandning
Koka 2 dl flytande honung, 1 dl hackade, torkade aprikoser, 1 dl blandade pistage- och valnötter tillsammans med 1 msk rågmjöl tills honungen tjocknar. Lägg hela Brien som den är i en ugnsfast form och häll över nöt blandningen. Baka i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter tills nötterna fått en fin färg. Servera med kex och färsk frukt.
2 vintips till detta
- Varför inte prova det etiskt märkta Leeuwenjacht från 2013 (nr 2171) ett friskt och fuktigt vitt vin för 81 kr som passar utmärkt till Brietårtan. I detta ljusgula och smakrika vin samsas tre druvor: Viognier, Chenin blanc, Grenache blanc. Vinet har blommig doft med inslag av fat, aprikos, gråpäron, örter och mandarin samt en alkoholhalt 13,5 % och kommer från vinregionen Western Cape vid kusten.
- Jean Biecher 2013 (nr 81401) är ett lite komplexare vin, men friskt och fruktigt ekologiskt odlat från Frankrike för 101 kr och med en alkoholhalt13,5 %. Vinet har en smak med inslag av gula päron, honungsmelon, lime och örter med en druvtypisk Pinot Gris som passar utmärkt till en starkare Brie.