Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Vilda älgburgare med cheddar, lingon och en Black & Tan

Vilda älgburgare med cheddar, lingon och en Black & Tan

Vilda älgburgare med cheddar, lingon och en Black & Tan

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 25 augusti 2016
ground

Snart är det jaktsäsong! Här är ett tips på vad du kan göra snabbt och enkelt med viltfärs. Självklart kan du även köpa färs i köttdisken. Till burgaren servrar vi en fräsch lingonröra. Vi valde att göra hamburgaren med Whiskeycheddar, som är en kraftigt lagrad cheddar smaksatt med en blended whisky som ger sting och rund karaktär till hamburgaren. Öltipset denna vecka är en Black & Tan som du blandar själv av två sorters öl.

  • 600-800 g älgfärs
  • 1 ägg
  • salt och peppar
  • 4 hamburgerbröd
  • 8 skivor bacon
  • 8 skivor lagrad ost (exempelvis Whiskeycheddar, Västerbotten)
  • Tomat
  • Rödlök
  • Sallad
  • 1 dl rårörda lingon
  • 1 dl crème fraîche
  1. Blanda rårörda lingon med crème fraîche. Ställ åt sidan.
  2. Krydda färsen med salt och peppar och blanda med ett helt ägg.
  3. Stek ­baconskivorna knapriga.
  4. Forma färsen till hamburgare och stek c:a 3 minuter på varje sida.
  5. Hamburgarna får gärna vara lite rosa inuti.
  6. Lägg 2 ostskivor på varje burgare och låt den smälta lite.
  7. Stek på hamburgerbröden något.
  8. Varva sallad, rödlök, kött/ost och baconskivorna högst upp.
  9. Servera lingonröran separat.

bl-tanVad är Black & Tan?

Black and Tan, eller Half and Half som det också heter, och blandas av två sorters öl, en porter eller stout tillsammans med en ljusare ale eller lager, men trixet är traditionellt att inte dem ljus och den mörka ölen ska blanda sig i glaset utan den ska ligga i skikt. Du kan använda en sked som fördelar den mörka ölen och som placeras med den runda sidan uppåt på glasets kant. Den mörkare ölen kommer lägga sig i ett skikt över den ljusa om du häller den sakta över skeden. Gör ett försök! Vi provade St Peter’s Cream Stout tillsammans med König Pilsener. Jättegott! Båda dessa öl står på egna fötter, är mycket goda och kan självklart drickas var för sig, utan att behöva blandas.

creamSt Peter’s Cream Stout – besk, fyllig, liten sötma

Istället för det så vanliga Guinness har vi denna gång valt det mörkbruna St Peter’s Cream Stout som har en komplex, rostad smak med liten sötma. Denna stout från St Peter’s Brewery i Suffolk, England är framställd av kornmalt och humle av sorterna fuggles och challenger. Härliga dofter sprids av kaffe, lakrits, tamarind, katrinplommon, mörk choklad och pumpernickel.


pilsenerKönig Pilsener – rik tysk lager med anor

Gula König pilsner från König-Brauerei i närheten av Duisburg i Tyskland producerar denna maltiga, ljusa pilsner av kornmalt och humle enligt tysk bryggeritradition från 1858. Här samsas smaker av knäckebröd och grapefrukt.

 

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

600-800 g älgfärs, 1 ägg, salt och peppar, 4 hamburgerbröd, 8 skivor bacon, 8 skivor lagrad ost (exempelvis Whiskeycheddar, Västerbotten), tomat, rödlök, sallad, 1 dl rårörda lingon, 1 dl crème fraîche.

Blanda rårörda lingon med crème fraîche och ställ åt sidan.

Black and Tan är en öldrink som blandas av två sorters öl, en porter eller stout tillsammans med en ljusare ale eller lager, men trixet är traditionellt att inte dem ljus och den mörka ölen ska blanda sig i glaset utan den ska ligga i skikt.

St Peter’s Cream Stout och König Pilsener.

St Peter’s Cream Stout har en komplex, rostad smak med liten sötma och dofter av kaffe, lakrits, tamarind, katrinplommon, mörk choklad och pumpernickel.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar