Vin och ost går att kombinera i all oändlighet. Det finns många kända kombinationer och det är enkelt att hitta information om vilket vin du bör välja till en viss ost, men här kommer några tips på hur du kan lära dig grunderna och sedan komma på egna spännande kombinationer. Det enklaste är att utgå från osten. Börja med att identifiera osten med ett av följande drag: Hård (ofta salt och smakrik, t.ex. parmesan), blå (skarp, salt, t.ex. stilton) blommig (krämig, rik, t.ex. brie), frisk (mjuk, ofta bredbar med syrlig eller mild karaktär, t.ex. feta).
När du har identifierat ostens karaktär kan du fundera på vilket vin som passar till. Precis som när man väljer vin till olika maträtter bör man tänka på att det antingen ska fungera som kontrast eller komplement. Exempel på en god kontrast kan vara ett syrligt vin som kombineras med en söt ost, men vill du komplettera kan du istället välja ett sött, fruktigt vin till denna ost. Här kommer några exempel på goda kombinationer:
- Hård – Merlot, cabernet sauvignon, zinfandel, valpolicella, sauvignon blanc, chianti
- Blå – Riesling, port, sauternes
- Blommig – Champagne, chardonnay, pinot blanc
- Frisk – Sauvignon blanc, chenin blanc, pinot grigio
Något att tänka på om du ska bjuda på vin och ost är att det kan vara trevligt med olika typer av vin till samma ost och vice versa. En del tycker om att matcha ostens smakprofil med ett vin med liknande karaktärer, medan andra tycker att en skarp smakkontrast är att föredra. En del anser att vitt vin är det bästa att bjuda på till ost, men lättare rödviner går lika bra.