Många tycker att det är knepigt att matcha choklad med vin och kör med säkra kort genom att alltid välja ett lättare dessertvin som Sauternes. Men traditionellt kan också blir lite trist i längden. Idag finns ju choklad i många varianter och smaker. Choklad kan till exempel innehålla frukt, mint eller chili. Det gäller alltså att tänka till om man vill para ihop godsaken med ett vin. Generellt gäller att man låter karaktären av chokladen avgöra vilket vin som vore gott till. Några riktlinjer kan vara:
- Vit choklad – Eiswein, Muscat, Tokaj
- Mjölkchoklad – Pinot Noir, Merlot, eller sötare mousserande viner
- Mörk bitter choklad – Zinfandel, Cabernet Sauvignon
- Mintchoklad – Cabernet Sauvignon
- Choklad med frukt – champagne, mousserande vin
- Chokladkaka – Shiraz
Men vågar man experimentera lite själv, så bör man kanske titta på vad det är för typ av choklad det gäller. Är det den sötare vita chokladen, ren mjölkchoklad eller är den bitter och mörk? Är det praliner eller en efterrätt? Handlar det om en chokladfondue, en sufflé, en mousse eller en fransk kladdkaka?
Har chokladen exotiska, kryddiga inslag eller har den en söt fyllning. Här kan man faktiskt experimentera lite. För att hamna rätt kan du bestämma dig för att antingen låta vinet komplettera chokladen och utgå ifrån samma karaktär. Tänk också på de frukter som finns i chokladen och som kan ge dig en ledtråd till vilket vin som skulle kunna passa. Har du en choklad som innehåller apelsin? Tänk då apelsin, och prova gärna med ett Muscat, exempelvis det ungerska Tokaj för att plocka upp smaken i chokladen. En luftig och kall chokladmousse eller sufflé kanske mycket väl kan serveras tillsammans med ett mousserande vin eller varför inte ett glas champagne? Eller varför inte matcha ett sött rött dessertvin med en mustig chokladkaka som innehåller körsbär?
Rådet är: våga gå utanför ramarna!