För många blir det givna svaret att servera spanskt vin och tapas, men med hänsyn till hur många former tapas kommer i, är således även vinförslagen varierande. Att servera nationella viner till landstypiska rätter är en allmän rekommendation, men inte alltid den enda rätta.
Nedan listar vi några tips för dig som planerar din tapasafton.
- Eftersom tapas består av olika rätter rekommenderar vi även att servera olika viner till. Att servera flera olika viner resulterar också i en lite mer festlig och sofistikerad måltid.
- Då maten ofta är smakrik passar smakrikt viner väldigt bra till många tapasrätter.
- Viktigt är att vinets karaktär återspeglar smaken av maten vid alla tillfällen. Till exempel, ett säkert kort kan vara att servera ett vin med lite sötma till en tapasrätt med en viss sötma…
Med dessa generella tips i bakhuvudet, kan du läsa om mer specifika rekommendationer av vin och tapas i anslutning.
- Till hetare rätter smakar ett fräscht och syrligt vitt vin kanon. Till exempel, en riesling från Nya Zealand.
- En modern ekad chardonnay kan möjligtvis serveras till stekta och grillade tillbehör som Scampi.
- Till smakrika kötträtter kan vi rekommendera druvan Zinfandel. Ifall maten har en bestånddel som chili passar en chilensk carmenère vanligen utmärkt.
- Även Cava är ett utmärkt val till tapas för att göra tillställningen lite festligare. Cava är ett mousserande vin från Spanien.
Så med dessa tips om vin och tapas borde ingenting stå i vägen för en framgångsrik tapaskväll i spanskt tecken, som med fördel ackompanjeras av flera sorters vin som får stå framme i opretentiös anda.