Anka kan tillagas på många olika sätt, så hur vet vi då vad man kan dricka för vin till? Den gemensamma nämnaren för alla sorters ankkött att det är fett och saftigt. Därför behövs ett lite skarpare vin med bra syra som kan skära igenom den smöriga känslan.
Snabbmeny för denna artikel
- Hur man väljer vin till anka
- Vinjournalens tips vin till anka
- Bildgalleri – Anka till vin
- Frågor och svar
Anka tillagas ofta med frukt som till exempel sviskon och äpplen, och utifrån det kan vi utläsa att ett fruktigt vin passar bra, till exempel något av dessa:
- Pinot Noir
- Merlot
- Barolo
- Riesling
- Gewürtztraminer
Hur man väljer vin till anka
Många tror att anka har mycket gemensamt när det gäller viner som kalkon, men det är inte alls. Kalkon är inte lika fet, den är mycket torrare och inte lika god. Kalkon är därför lättare att välja ett annat vin.
Pinot Noir är den mest klassiska matchningen vin till anka, och det är det alternativ som har störst chans att tillfredsställa alla runt bordet. Här kan du tänka fritt: Frankrike, USA, Australien eller Chile – alla ursprungsländer duger. Se bara upp för lite mer rostade smaker i köttet, då kan en lite mer sober Bourgogne passa bättre.
Även om Merlotviner inte brukar vara så syrliga kan de gå utmärkt ihop med rätter med anka. Detta framför allt om det är asiatiskt som står på menyn och rätter med hoisinsås.
Tänker du bjuda in till en klassisk söndagsmiddag med en gammeldags ankstek i ugn kan ett Barolovin vara att rekommendera. Annars fungerar det ungefär som Pinot Noir.
Vill du dricka Riesling till ankan är det viktigt att du tänker på att det är ett moget vin. Kolla upp när druvorna är plockade (ju senare desto bättre) och välj gärna vinet när ankan är tillagad med äpplen.
Gewürtztraminer och thailändsk curry med anka är en drömkombination. Även de lite mer somriga ankrätterna med grönsaker och citrus passar bra ihop med detta vin.
Bildgalleri – Anka till vin
För mera läsning om vin och matkombinationer: