Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Vin till kalkon: bästa tips från våra experter

Vin till kalkon: bästa tips från våra experter

Vin till kalkon: bästa tips från våra experter

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 17 september 2014

Vad du bör tänka på när du väljer viner till kalkon är därför till stor del baserat på dina egna preferenser och matlagning samt tillbehör. I USA spelar naturligtvis fyllningen av kalkon också en roll. Kalkonns egen mjuka smak är lämplig för det mesta. I allmänhet kan du säga att det vin du gillar bäst också är lämpligt för kalkon, men det finns några rekommendationer som du säkert kan hitta på Systembolaget i det vanliga sortimentet.


Snabbmeny för denna artikel

Tips om hur man väljer vin till kalkon

  • Chardonnay och Sauvignon Blanc är de bästa från torra vita viner för kalkon.
  • Föredrar du lite sötare vita viner föreslås en vit Zinfandel eller en Vouvray från Loire dalen.
  • När du väljer ett rött vin är Pinot Noir ett utmärkt val för kalkonstek. Servera det aningen kylt för att få ut de mest intensiva smakinslagen.

Man tror att anka kanske har en del gemensamt när det gäller vinval med anka, men det stämmer inte alls. Kalkonen är inte lika fet, den är mycket torrare och inte lika smakrik. Kalkonen är därför lättare att välja ett vin till. På julen gör många en stuffing till kalkonen och då serveras den med söta tillbehör som sviskon, tranbär, plommon eller dadlar.  Man kanske bör tänka på att välja ett fruktigt f vin som komplettrars tuffingen. Ett exempel skulle kunna vara en fruktig Bourgogne eller en Pinot Noir från Kalifornien.


Amerikanska druvsorter är självklara rekommendationer eftersom det är främst i det landet som vin avnjuts i kombination med kalkon. För receptförslag läs vidare.

  • Vid en traditionell kalkonrätt med svamp och sås passar ett kryddigt och mustigt rött vin som Pinot Noir som även passar som vin till kalkon i ugn.
  • Vid en modernare rätt med inslag som avokado och grapefrukt passar ett fylligt och smakrikt vitt vin som Chardonnay bättre.

Bildgalleri – Kalkon till vin 

Läs gärna lite mer om vin till olika fågelrätter: 

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

En whiskymarinerad kalkon är lämplig för ett mer fruktigt vin med en mjuk bär, till exempel en Zinfandel från Kalifornien.

Till kalkon med gräddsås krävs ett fylligt vin med hög syra för att inte skära sig med såsen, helst en ekfatslagrad chardonnay från Russian River i Kalifornien.

Till kalkon med portvinssås passar ett medelfylligt rött vin med fruktiga toner och svaga tanniner.

Till helstekt kalkon rekommenderar vi en smakrik Chenin Blanc som legat på jästfällningen.

Till kalkon är Pinot Noir en solklar favorit och som tur är det en av världens vanligaste druvor så det är bara att välja din favorit pinot noir till.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar