Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Hemligheten bakom ett perfekt vin till en kalvrätt

Hemligheten bakom ett perfekt vin till en kalvrätt

Hemligheten bakom ett perfekt vin till en kalvrätt

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 17 september 2014

Vin till kalv, hur ska jag tänka? Givetvis finns det en hel del olika viner som möjligen kan passa väl till din kalv. Ett bra första steg är att försöka att tänka igenom den rätt du har tänkt att laga. Kalvkött är kött från ett nötdjur yngre än tolv månader. Ju yngre kalven är desto ljusare är köttet. Rätter av kalvkött är lätta att laga och är ett smalt matalternativ som ger lika mycket protein som nötkött.


Snabbmeny för denna artikel

Det en hel del riktigt gott att välja emellan: kalvkotletter är utmärkta val för sautering och stekning, kalvbiffar som lämpar sig utmärkt för att grilla eller steka. Kalvkött passar också fint i gryta. Och tänk på andra goda rätter som osso buco, saltimbocca och wienerschnitzel eller våra svenska rätter som wallenbergare och dillkött. Hämta gärna mer inspiration i vår receptbank under vinjetten ”vin och mat” på vår hemsida.

Hur kan någon föreslå att man serverar ett vin till kalvkött som inte är fylligt och djupt rött, som en Bordeaux till nötkött? Alldeles för många människor är helt enkelt för traditionsbundna när det kommer till att välja vad som ska serveras till en rätt. Istället för att oroa sig över vad man bör göra, välj dina viner utifrån din egen smak så väl som vilket kött som serveras.

Vin till kalv – Förslag på olika vinstilar och druvor

Bland de viner som kommer att förbättra alla kalvrätter är:

  • Chardonnay: De här vita vinerna, framförallt de som kommer ifrån Frankrike eller Australien, har en lätt och krispig smak.
  • Beaujolais: På den motsatta sidan av smakspektrumet är detta lätta rödvin, som verkligen förstärker smaken av kalv
  • Riesling: Den kraftfulla och fruktiga smaken av Riesling-viner kan vara det perfekta komplementet till en kalvstek eller kalvbiffar.

Tänk på att ju komplexare rätten är, desto enklare bör vinet vara. Du vill att dina gäster ska kunna njuta av kombinationen av maten och vinet, men också kunna njuta av smakerna på tumanhand.


Grundidén för att välja rätt vin till kalv är att det ska samspela med maten som serveras och inte övermanna dem. De fina smakerna från kalvkött av kvalitet behöver bli förstärkta av viner, som har lika lätta smaker och milda aromer. Ett kraftfullare vin kommer bara att överväldiga både måltiden och gästernas smaklökar. Det bästa sättet att välja ett vin att servera till kalv är att hitta ett som du verkligen tycker om, då kommer dina gäster också att göra det.


Bildgalleri – Kalvfille till vin

Här hittar du mer mat- och vininspiration: 

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Det går faktiskt bra vilket som eftersom man kan laga kalvkött på olika sätt. Man kan sautera, grilla, bräsera, koka eller laga en gryta. Lägg märke till hur du tillagar köttet och välj ett gott vin efter ingredienser för att komplettera smak och struktur.

Om du behöver ett vin för att matcha kalvkött och en krämig sås, så kan du prova ett torrt rosévin med smaker av vilda bär, citrus och örter. Vill du absolut dricka rött vin så prova en italiensk Brunello.

Till en Wienerschnitzel föreslår vi en Chardonnay som är mogen och skarp vit med fruktsmak som äpple, ananas och citrus.

Ett lite mer stunsigare vin kanske, så prova en smakfull Cabernet Sauvignon med karaktär, full av svart frukt, vanilj och karamell.

Dill är en något svår krydda, tycker vi. Om du inte vill dricka öl så är nog ett vitt vin säkrast som exempelvis Pouilly Fumé, Sancerre eller ett vitt vin från Loiredalen eller ett vin från Alsace med druvan Pinot Blanc eller Riesling.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar