Vin till kalv, hur ska jag tänka? Givetvis finns det en hel del olika viner som möjligen kan passa väl till din kalv. Ett bra första steg är att försöka att tänka igenom den rätt du har tänkt att laga. Kalvkött är kött från ett nötdjur yngre än tolv månader. Ju yngre kalven är desto ljusare är köttet. Rätter av kalvkött är lätta att laga och är ett smalt matalternativ som ger lika mycket protein som nötkött.
Snabbmeny för denna artikel
- Vin till kalv – Förslag på olika vinstilar och druvor
- Vinjournalens vita tips till kalv
- Bildgalleri – Kalvfille till vin
- Frågor och svar
Det en hel del riktigt gott att välja emellan: kalvkotletter är utmärkta val för sautering och stekning, kalvbiffar som lämpar sig utmärkt för att grilla eller steka. Kalvkött passar också fint i gryta. Och tänk på andra goda rätter som osso buco, saltimbocca och wienerschnitzel eller våra svenska rätter som wallenbergare och dillkött. Hämta gärna mer inspiration i vår receptbank under vinjetten ”vin och mat” på vår hemsida.
Hur kan någon föreslå att man serverar ett vin till kalvkött som inte är fylligt och djupt rött, som en Bordeaux till nötkött? Alldeles för många människor är helt enkelt för traditionsbundna när det kommer till att välja vad som ska serveras till en rätt. Istället för att oroa sig över vad man bör göra, välj dina viner utifrån din egen smak så väl som vilket kött som serveras.
Vin till kalv – Förslag på olika vinstilar och druvor
Bland de viner som kommer att förbättra alla kalvrätter är:
- Chardonnay: De här vita vinerna, framförallt de som kommer ifrån Frankrike eller Australien, har en lätt och krispig smak.
- Beaujolais: På den motsatta sidan av smakspektrumet är detta lätta rödvin, som verkligen förstärker smaken av kalv
- Riesling: Den kraftfulla och fruktiga smaken av Riesling-viner kan vara det perfekta komplementet till en kalvstek eller kalvbiffar.
Tänk på att ju komplexare rätten är, desto enklare bör vinet vara. Du vill att dina gäster ska kunna njuta av kombinationen av maten och vinet, men också kunna njuta av smakerna på tumanhand.
Grundidén för att välja rätt vin till kalv är att det ska samspela med maten som serveras och inte övermanna dem. De fina smakerna från kalvkött av kvalitet behöver bli förstärkta av viner, som har lika lätta smaker och milda aromer. Ett kraftfullare vin kommer bara att överväldiga både måltiden och gästernas smaklökar. Det bästa sättet att välja ett vin att servera till kalv är att hitta ett som du verkligen tycker om, då kommer dina gäster också att göra det.
Bildgalleri – Kalvfille till vin
Här hittar du mer mat- och vininspiration: