Vin till kryddor? Visst kan det ibland vara klurigt att bestämma vin om kryddorna dominerar i maten? Här några tankar kring unika kryddor och vi lagar med koriander!
På vår vita pizza, pizza bianco, här nedan, är pålägget är zucchini och korianderpesto. Och det är ganska mycket koriander både i peston och i garneringen. Så hur matchar man viner till kryddor och kryddiga rätter? De finns mängder av vinstilar som fungerar bra till het och kryddad mat. Och sedan är det ju inte enbart örter och kryddor i maten som helt ansvarar för smaken. Det finns även kryddiga aromer i vinet. Några exempel:

- Aromatiska örter som basilika, mynta, koriander trivs oftast med ett lätt vitt men ibland även ett aromatiskt vitt vin. Men man kan även tänka sig ett fylligt rött vin.
- Blommiga kryddor som till exempel salvia, rosmarin och lavendel kan passa bra till ett fylligt och aromatiskt vitt vin, rosévin, medium och fylligt rött vin och söta viner.
- Jordnära gröna örter som oregano, timjan, mejram, dragon, lagerblad, persilja, dill kan fungera med både ett fylligt vitt eller rött vin.
Djärva och fruktiga och kryddiga röda viner som Syrah/Shiraz eller är bra om man vill förstärka kryddan. I varma länder där man lagar starka rätter med mycket chili dricker gärna en kryddig Zinfandel, Malbec, Carmenère eller Pinotage till sina starka maträtter eller torra aromatiska vita viner kan också bli säkra alternativ. Eller en mogen, mörk och fylligare rosé från Spanien eller Italien tål ju också en del krydda.
Hur är det med mousserande viner? Mousserande viner med en krämig mousse ett bra val till kryddad mat särskilt om du vill tona ner hettan lite eller lagar en friterat rätt.

Pizza med zucchini & korianderpesto
Ibland vill man bara ha en pizza bianco, kanske lite säsongsbetonad rätt med en fräsch grönsak, mycket färsk koriander, lite nötter och lime. Gillar du inte koriander så ersätt med persilja eller vanlig pesto. Gör egen deg eller köp färdig. Eller ta en pinza som botten!
Botten till 2 pizzor
- 20 g jäst
- 250 ml mineralvatten
- 4,5 dl Tippo vetemjöl ”000”
- 1 nypa salt
Lös jäst i lite vanligt vatten. Häll på mineralvatten och tillsätt mjöl, lite i taget och salt. Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i några minuter. Strö över lite mjöl och täck över degen med en fuktig handduk. Jäs i minst 1 timme.
Korianderpesto
- ca 100 g koriander (2 stora nävar)
- 1,5 dl pinjenötter
- 1 grön chili, utan kärnor, hackas
- nypa salt
- juicen av 1 lime
- 1,5 dl olivolja
- undan för undan 3-6 msk vatten
Kör alla ingredienser i mixer och häll på 3 msk vatten och häll därefter i så passa mycket vatten så du får en mer krispig pesto.
Toppingen
- 1 zucchini, hyvlas längsgående och tunt
- 1 schalottenlök, hackas fint
- salt
- 2-3 msk av korianderpeston ovan
- 2 dl créme fraiche
- 100 g fetaost, smulas
Hyvla zucchini och salta generöst, lägg i en sil i 1/2 timme för att vattna av. Skölj sedan zucchinin och torka i kökshandduk. Hacka lök.
Blanda créme fraiche med smulad fetaost till en len smet.
När degen har jäst färdigt, dela degen i 2 delar och platta ut varje. Lägg på fyllningen. Först fetasmeten i botten, sedan zucchini och lite lök ovanpå. Klicka lite pesto här och där. Till sist garnera med färsk koriander.
Grädda pizzorna i 250 ̊ i 10 minuter.

Vin till kryddor – 2 vintips
Le Volte dell’Ornellaia, 2022 | Nr 32472 | 199:-
Ornellaia som ofta blendar sina röda viner: Sangiovese med Bordeaux-druvor. Kvalitetsmässigt stramt, nyanserat och otroligt prisvärt.
Punto Final Naranjo 2023 | Nr 92138 | 169:-
Argentiskt, orange Chardonnay. Från Bodega Renacer, med lite kryddiga inslag, nyanserat och väldigt fruktigt.