När det kommer till att välja aperitif är en årgångs port nog ett oslagbart alternativ och om inte annat gäller, så snart är det jul… vad är en bättre dryck till efterrätten än en nylanserad vintage-port?
Port har alltid varit en favorit bland vinälskare. Vi pratar hundratals år. Många ser det som sött och sött. Inte alls, det finns många varianter att prova, även om det inte är mycket som slår en komplex, välutvecklad årgångsport till desserten på årets kanske mest häftigaste middag – julen om några veckor!
Först lite om en ny vintage port
Årgången 2007 är främst en årgång som blev en succé, och då menar man som alltid druvorna som stormtrivdes just det året, i just det klimatet och på just den växtplatsen. 2007 har nämligen utsetts som en av de bästa vintage-åren för port hittills om man bedömer den exceptionella kvaliteten med fin struktur, smak och mjuka tanniner. Vädret kunde alltså inte varit bättre för de lokala och röda druvorna Touriga nacional, Touriga franca och Tinta roriz (även känd som Tempranillo), typiska portugisiska portdruvor.
Och sitter du som vi och tänker på vad som kan vara det där lila extra att servera just denna jul, så har det kommit en helt nylanserad port som är en ganska söt, komplex och mycket utvecklad smakfull port med färsk mogen julfrukt i doften.
Vi skriver om Borges Vintage Port 2007, en nylanserad årgångsport från Douro och den välkända, renommerade producenten Vinhos Borges ett spännande företag som startade pionjärverksamhet redan 1884. Idag har man efter 140 år utvecklat en vinportfölj som fått mycket fin kritik och beröm både internationellt och hemma i Douro.
Denna vinfamilj har en spännande historia som vi skriver mer om i vårt nyhetsbrev varje fredag. (Liten parantes: Du prenumererar väl så att du får nyheter, recept och mängder av vintips? Du kan snabbt anmäla dig på vår hemsida i högerspalten.)
Borges Vintage Port 2007 som kommer att succé under julen! Du bjuds på katrinplommon, russin, torkade fikon med en blommig underton av lavendel och apelsinskal. Allt kryddas med krämig mintchoklad, kanel och vanilj. Smaken är underbart harmonisk med frukt och sötma som kompletterar varandra perfekt. Man känner delikata inslag av fat när eftersmaken går mot den långa finishen. Tänk ett kompromisslöst sött kraftpaket med en handfull eleganta och raffinerade toner – detta är ett portvin för alla smaker!
Borges Vintage Port 2007 är en smakfullt söt vintageport och de bästa kombinationerna är förstås desserter och kakor med choklad bittermörk, nötter, läckra ostar som grönmögelostar, Gorgonzola eller hårdostar med smak. Självklart kan du även serverar din confiterade anka med denna port. Borges Vintage Port 2007 finns just nu i Systembolagets tillfälliga sortiment.
Borges Vintage Port 2007 | SB-nr: 92180
Vad äter man till port?
Även om port passar perfekt till en rad godis, kakor och efterrätter som fruktpajer, chokladtryffel, ostkaka och mörk chokladkladdkaka, så går det faktiskt att hitta även matalternativ. En vit port skulle man mycket väl kunna server till hummer, krabba, rökt fisk eller ostron. En röd port som Borges Vintage Port är en oslagbar kombo antingen till mörk choklad, nötter av olika slag, till lagrade ostar, rökta osta, hårdostar med smak eller grönmögelostar. Varför inte till en bit Gorgonzola?
Bakade juläpplen med godis i mitten!
Välj ett krispigt äpple som är lite skirt rosa/gult i färgen. Jättefint, sött och lite lagom surt sådär. Perfekt äpple med litet kärnhus. När man bakar äpplen att de inte ska var för stora och otympliga. Här fyllda med kolakräm!
- 5 äpplen
- 1,5 dl valnötter, hackade
- 1 dl russin
- 1 dl kolakräm (se nedan)
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen kardemumma
Kolakräm
- 2 dl grädde
- 1/2 dl muscavadosocker
- 1/2 dl ljus sirap
- 1 msk vaniljsocker
- 1 stärnanis
- 50 g smör
Lägg alla ingredienser utom smöret i en liten kastrull och koka tillsammans på låg värme i 20 minuter. Smält i smöret. Låt svalna lite.
Börja med att skära ett lock på varje äpple. Lämna gärna kvar stjälken, ser så trevligt ut! Urkärna äpplena med en liten vass men inte hela vägen. Du ska lämna kvar en botten så du kan fylla äpplena utan att det rinner igenom.
Varm ugnen till 180 ̊.
I en skål så blandar du kolakrämen med de hackade valnötterna och russinen.
Använd en liten ugnsfast form och lägg folie i botten. Lägg i äpplena och knöla ihop lite matfolie emellan, så att äpplena får lite stöd och kan stå upp. Locken bakas med men läggs vid sidan om så länge.
Fyll varje äpple med nät/russin/kola fyllningen och baka i 30 minuter.
Ta ut äpplena och låt svalna och lägg i mindre skålar och lägger på locken. Du kan göra det extra juligt genom att pudra på lite pudersocker.
Läs mer om starka viner: