Räkor kombineras bäst med krispiga vita viner. Vidare är ett syrligt vin att föredra. Även ett sötare vin som återspeglar räkans lite sötare smak kan rekommenderas, fast det går att vara mer detaljerad än så.
Snabbmeny för denna artikel
- Några tips om vin till räkor
- Vinjournalens tips på vin till räkor
- Bildgalleri – Räkor till vin
- Frågor och svar
Generellt kan man säga att ungdomliga viner med fruktiga citrusinslag går hand i hand med räkor.
Några tips om vin till räkor
- Låt aromerna i maträtten återspeglas av smakinslagen i vinet. Det vill säga vid citronaromer i rätten är det av fördel med citrusinslag i vinet.
- Ett kylt rosévin smakar även det ypperligt i kombination med lite tyngre räkrätter.
- Rött vin rekommenderas inte till mager fisk eller räkor, men självklart finns det undantag här också som vid recept där räkor kokas i rött vin och vitlök.
- De klassiska valen av vitt vin till räkor är Chablis och Chenin Blanc.
- Krispigheten hos de vita vinerna från Nya Zealand passar även de utmärkt till räkor.
- En oekad modern Bordeaux kan fånga upp smaken i räkorna på bästa sätt den med.
Vid annorlunda tillagningssätt av räkor kan dock andra tips gälla eller om man äter skaldjur.
- Friterade räkor passar bäst med ett mousserat vin som gör den ofta oljiga upplevelsen mer angenäm.
- En ekad och smörig Chardonnay ackompanjeras med fördel till smöriga grillade räkor.
- Ett kylt rosévin smakar även det ypperligt i kombination med lite tyngre räkrätter.
- Låt aromerna i maträtten återspeglas av smakinslagen i vinet. Det vill säga vid citronaromer i rätten är det av fördel med citrusinslag i vinet.
Ord som krispig, frisk, ungdomlig och syrlig är stilpreferenserna man ska ha i minnet vid val av vitt vin till räkor. Citrusfrukt går också utmärkt till havets frukt räkan.
Bildgalleri – Räkor till vin
Mer om hur du kombinerar fisk och skaldjur med viner:
- Vitt vin och skaldjur
- Experten tipsar: Vin till räkor och skaldjur
- Förhöj ostronen genom ett gott vin