Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Experten tipsar: Vitt vin till räkor

Experten tipsar: Vitt vin till räkor

Experten tipsar: Vitt vin till räkor

Räkor kombineras  bäst med krispiga vita viner. Vidare är ett syrligt vin att föredra. Även ett sötare vin som återspeglar räkans lite sötare smak kan rekommenderas, fast det går att vara mer detaljerad än så.


Snabbmeny för denna artikel

Generellt kan man säga att ungdomliga viner med fruktiga citrusinslag går hand i hand med räkor.

Några tips om vin till räkor

  • Låt aromerna i maträtten återspeglas av smakinslagen i vinet. Det vill säga vid citronaromer i rätten är det av fördel med citrusinslag i vinet.
  • Ett kylt rosévin smakar även det ypperligt i kombination med lite tyngre räkrätter.
  • Rött vin rekommenderas inte till mager fisk eller räkor, men självklart finns det undantag här också som vid recept där räkor kokas i rött vin och vitlök.
  • De klassiska valen av vitt vin till räkor är Chablis och Chenin Blanc.
  • Krispigheten hos de vita vinerna från Nya Zealand passar även de utmärkt till räkor.
  • En oekad modern Bordeaux kan fånga upp smaken i räkorna på bästa sätt den med.

Vid annorlunda tillagningssätt av räkor kan dock andra tips gälla eller om man äter skaldjur. 

  • Friterade räkor passar bäst med ett mousserat vin som gör den ofta oljiga upplevelsen mer angenäm.
  • En ekad och smörig Chardonnay ackompanjeras med fördel till smöriga grillade räkor.
  • Ett kylt rosévin smakar även det ypperligt i kombination med lite tyngre räkrätter.
  • Låt aromerna i maträtten återspeglas av smakinslagen i vinet. Det vill säga vid citronaromer i rätten är det av fördel med citrusinslag i vinet.

Ord som krispig, frisk, ungdomlig och syrlig är stilpreferenserna man ska ha i minnet vid val av vitt vin till räkor. Citrusfrukt går också utmärkt till havets frukt räkan.


Bildgalleri – Räkor till vin 


Mer om hur du kombinerar fisk och skaldjur med viner: 

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Till räkor och aioli vill man ha ett friskt vin med mineraliska toner och helst lite sälta, som en Chardonnay från Jura.

Till räkor med het sås krävs ett vin med lite sötma för att möta hettan i maten och fruktiga toner och örtighet till räkorna. En Riesling spätlese är en perfekt kombo!

Till räkor och ost passar en Muscadet med fruktig smak, krispig syra och honungstoner.

Till räkor och avokado vill man välja ett lätt, friskt vin med hög syra och mineraltoner, som ett vitt vin från Vinho Verde.

Till räkor och kräftor vill man undvika kraftigare ekfatslagrade viner, välj istället ett krispigt vin med hög syra, mineraliska toner och sälta. I Chardonnay från Jura hittar man oftast dom karaktärerna.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar