Du har säkert hört att vinrecensenter internationellt ofta använder en skala på 100-poäng när de betygsätter viner.
I Sverige ser vi i de flesta tidningar en poäng skala på 1-5 där 5 är ett extraordinärt bra vin, medan 1-2 inte är ett vin som man rekommenderar alls. Internationellt jobbar vinkännare med en 100-gradig skala.
Den här internationella skalan har funnits med sedan 70-talet och utvecklats av Robert Parker, en av de mest inflytelserika vinkritikerna i världen. Det är ett ratingsystem för att förenkla det hela, men det är faktiskt inte så enkelt som det låter. Man räknar poäng för färg, arom, smak, vinets finish och för det totala helhetsintrycket. Även om somliga tycker att skalan är lite omodern så anses den 100-gradiga betygskalan fortfarande idag som det mest erkända systemet. Det som är viktigt och man ska komma ihåg i sammanhanget är att ett vin jämförs alltid med viner av samma typ, alltså om en Bordeaux får 92 poäng och en Zinfandel får 87, så betyder det inte av Bordeauxvinet är bättre. Alla viner testas blint.
I en film förklarar Jamie Goode från bloggen Wineanorak mer om poängskalan:
Här är förklaringar till skalans poängsystem i korthet:
96-100: Ett klassiskt supervin och anses vara bäst i världen.
90-95: Ett enastående vin med god karaktär och stil.
80-89: Ett mycket bra vin med speciella egenskaper. Bättre än genomsnittet
70-79: Ett medelbra och genomsnittligt, ganska enkelt vin
60-69: Ett in under genomsnittet som har sina brister, t ex obalanserat, för hög surhetsgrad etc.
50-59: Ett oacceptabelt vin som man inte rekommenderar.