Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Skola

»  4 säkra tecken på att ditt vin är dåligt

4 säkra tecken på att ditt vin är dåligt

4 säkra tecken på att ditt vin är dåligt

Assistant Editor
Assistant Editor | 19 september 2013

Vin är en känslig produkt som påverkas av många faktorer under tillverkning, lagring och servering. Ungefär 1 på 150 viner är på något sätt skadade. Har du oturen att få in ett sådant vin på en restaurang ska du naturligtvis skicka tillbaka det och har du köpt hem flaskan går det alltid att lämna tillbaka till Systembolaget. Det största problemet är att många inte känner igen hur ett förstört vin smakar och luktar.


Snabbmeny för denna artikel

Här kommer 4 vanliga brister du bör hålla utkik efter:

  • korkskadat vin
  • För ungt
  • För gammalt
  • Oxiderat

Korkskadat Vin (TCA-kontaminering)

Korkskador uppstår när en förening som kallas TCA (trikloranisol) kontaminerar vinet via korken. TCA kan bildas när klorföreningar (som används vid produktion av naturkorkar) reagerar med svamp som naturligt förekommer i korkmaterialet. När detta händer påverkas vinets aromer och smaker. Vanliga beskrivningar av korkskadat vin är att det luktar unket, som en fuktig källare eller blöt kartong. I vissa fall är korkskadan subtil, medan det i andra fall kan vara mycket uppenbart.

Tecken på korkskada:

  • Unken, fuktig lukt (som blöt pappkartong)
  • Vinets fruktighet försvinner, och smakerna känns dämpade och livlösa
  • Ingen friskhet i aromerna

Lösning: Det finns ingen räddning för ett korkskadat vin. Om du märker att en flaska är korkskadad är det bäst att reklamera vinet där du köpte det.

Hur man känner igen korkskadat vin

korkskadat vin är ett vanligt problem som drabbar viner som har förslutits med naturkork. Det orsakas av en kemisk förening som kallas TCA (trikloranisol), vilket gör att vinet får en unken doft och smak, ofta jämförbar med blöt kartong eller mögel.

Hur upptäcker du korkskada?

Korkskadat vin tappar sin fräschör och fruktighet, och det känns platt och livlöst. Doften och smaken är distinkt och lätt att känna igen om du vet vad du letar efter.

Varför händer det?

Korkskador uppstår när korken har förorenats av TCA, vilket kan ske under produktionen av korken eller vid förvaring. Det är inte skadligt att dricka korkskadat vin, men det förstör smakupplevelsen. Ungefär 2–5 % av alla vinflaskor som försluts med naturkork drabbas av korkskada.

Hur kan du undvika korkskadat vin?

Tyvärr finns det inget sätt att helt undvika korkskador om vinet har förslutits med naturkork, men många producenter övergår till alternativa förslutningar, som skruvkapsyler eller syntetiska korkar, för att minska risken.

Vad kan du göra om du upptäcker korkskada?

Om du misstänker att en flaska är korkskadad kan du returnera den till butiken eller restaurangen där du köpte den. Korkskadade flaskor ersätts ofta utan problem.

För ungt och för gammalt vin

Ett smaklöst vin kan ofta vara för ungt. Känner du ingen direkt doft eller smak kan det helt enkelt vara så att det öppnats för tidigt. Tänk dock på att vin är levande och andas, därför kan det löna sig att ge det en ny chans dagen efter då det utvecklas snabbt efter öppning.

Ett vin som sparats för länge kan vara minst lika osmakligt som ett ungt vin. Smaker som svamp, jord och växter är åtråvärda drag i många fina årgångsviner, men stinker vinet av blöt svamp är det för sent. Det enda alternativet är tyvärr att hälla ut.

Vin som är för gammalt

Vin har en livscykel, och medan vissa viner kan lagras och utvecklas under många år, är majoriteten av viner gjorda för att konsumeras inom 2-5 år. När ett vin är för gammalt kan det ha tappat sin ursprungliga friskhet, och smakerna blir platta eller döda. Vinet kan smaka dammigt eller pappersaktigt, och alla fruktiga, syrliga eller tanninrika nyanser är borta. Äldre viner kan ibland utveckla komplexitet och djup, men det gäller bara specifika viner som är utformade för att lagras.

Tecken på för gammalt vin:

  • Platt eller intetsägande smak
  • Smak av damm eller pappersaktighet
  • Ingen frukt eller syra kvar

Lösning: Vissa viner är inte avsedda att åldras och bör konsumeras inom sin rekommenderade tid. För lagringsviner är korrekt lagring viktigt för att uppnå optimal mognad.

Vin som är för ungt

Ett ungt vin har inte hunnit utveckla alla sina smaker och kan upplevas som obalanserat. Vissa viner, speciellt de med höga tanniner som Barolo, Bordeaux eller Syrah, kan vara sträva och kärva när de är för unga. Dessa viner behöver tid att mogna och ”mjuka upp”, vilket gör att tanninerna rundas av och smakerna blir mer integrerade. När vinet är för ungt kan smakerna upplevas som grova, kantiga och ofullständiga.

Tecken på att vin är för ungt:

  • Sträva, kärva tanniner
  • Outvecklade, nästan råa smaker
  • Brist på komplexitet eller djup

Lösning: Vissa unga viner kan dra nytta av dekantering, vilket hjälper till att mjuka upp tanninerna och frigöra aromerna. För andra viner krävs helt enkelt tid i flaskan för att utvecklas.

Oxiderat Vin

Oxidation inträffar när vinet kommer i kontakt med syre under för lång tid, vilket leder till att smakerna bryts ner. Detta kan ske när flaskan är dåligt förseglad eller har stått öppen för länge. Syre är vinets största fiende, och för mycket exponering leder till att vinet förlorar sin livlighet och fruktighet. Istället utvecklas smaker av sherry, nötter eller kokt frukt. Dessutom kan vinets färg ändras: vita viner blir mörkt gula eller bruna, och röda viner får en tegelröd eller brunaktig ton.

Tecken på oxidation:

  • Färgen förändras (röda viner blir bruna, vita blir guldbruna)
  • Smaker som påminner om sherry, nötter eller gammalt äpple
  • Förlorad fräschör och fruktighet

Lösning: Oxiderat vin kan inte räddas, men rätt lagring och användning av vakuumpumpar eller vinförseglare kan förhindra att det händer. Om du har ett oxiderat vin kan du alltid använda det för att göra din egen vinäger.

Dåligt vin kan bero på många faktorer, från korkskador till felaktig lagring eller att vinet helt enkelt är för gammalt eller ungt. Genom att lära sig känna igen tecknen på dåligt vin kan du undvika en dålig vinupplevelse och säkerställa att du alltid dricker ditt vin när det smakar som bäst.


När är vinet inte dåligt?

Korken smular i vinet

Vinet behöver inte vara dåligt eller skadat bar för att korken smulat sig. En del korkar släpper ifrån sig korksmulor som hamnar i vinet. När du upptäcker små bitar av kork kan du dekantera vinet eller köra det genom en finmaskig sil eller kaffefilter. Sedan är det bara att dricka!

Kristallisering på korken eller i glaset

Detta är något som man ofta kan se när det gäller röda viner. Du ser små fina kristaller i botten av flaskan, eller när du druckit lite ur glaset. Vi har skrivit om syran som bilder dessa kristaller här.   Dessa kristaller är absolut inte farliga. Kristallerna smakar och luktar inte. Kristaller kan även finnas på korken. Men det är inget som påverkar vinet smak. Dekantera eller sila bort och drick upp!


Bildgalleri – Löksoppa till vin


Läs mer om hur du  bedömer om vinet är dåligt: 

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Det går inte att se på korken att den är skadad men om man känner lukt eller smak av fuktig betongkällare, mögel, blöt wellpapp eller klorig simbassäng kan man vara säker på att vinet är korkat.u003c/emu003e

Det finns inget i vin i sig som gör dig magsjuk, däremot kan man vara känslig mot alkohol vilket kan göra dig magsjuk.

Vin blir inte gammalt på så sätt att det blir farligt att dricka, däremot kan vin som korkskadats eller lagrats för länge smaka dåligt.u003c/emu003e

Ett korkskadat vin känns igen på bristen av frukttoner och ger en smak av fuktig betongkällare, mögel, blöt wellpapp eller klorig simbassäng.u003c/emu003e

Om ett vin har exponerats för luft för mycket kan det bli oxiderat. Tecken på att ett vin är oxiderat kan vara att det ändrar färg och doftar konstigt, till exempel av buljong eller spya.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar