Lagarna kring etiketter skiljer sig mellan USA, EU och enskilda länder. Det finns regler kring vad det måste stå på etiketten för att ge tillräcklig information om vinet. Etiketten på en flaska Syrah från Kalifornien kanske man förstår ganska väl, men franska vintermer är inte lika enkelt.
Det viktigaste konceptet att få grepp när man lär sig att läsa franska vinetiketter är begreppet terroir. Terroir är ursprungsorten där vinet kommer ifrån och som ger vinet dess karaktär. Varje vinregion har en egen ”terroir”.
Här är några fler termer utöver de mest vanligaste:
- Année – året som vinet är skördat
- Appellation – området där vinerna vuxit
- Centenaire – vin gjort av 100-åriga druvor
- Cooperative – grupp av lokala vinproducenter eller en mix av druvor
- Cru – ett vin eller en vingård som är klassificerats
- Date – datum för skörd
- Grand Vin – det bästa vinet från en bestämd vinproducent
- Mis en Bouteille – den vingård vom buteljerat vinet
- Proprietaire – namnet på den som äger vingården
- Selection de Grains Nobles – ett sött vin
- Vieilles Vignes – ett lagrat vin
- Vignoble – vingård