Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
champagne ellner
Allt om Vin» Vin Skola

»  Gör ditt eget vinprovningskit!

Gör ditt eget vinprovningskit!

Gör ditt eget vinprovningskit!

Assistant Editor
Assistant Editor | 17 augusti 2013

Vinprovningskit finns att köpa i vissa affärer, men då är de oftast dyra. Dessutom är det höga priset helt utan anledning eftersom du enkelt kan göra ett liknande kit själv med hjälp av livsmedel du kan hitta i vilken matbutik som helst! För att veta vad du behöver kan det vara bra att läsa på lite om vinerna du tänkt bjuda på i förväg så att du har en aning om vilka aromer de innehåller. Är du osäker kan du dock följa vår inköpslista som passar till de flesta vinprovningarna:

  • Svart- och vitpeppar
  • Oregano
  • Vanilj
  • Muskotnöt
  • Kardemumma
  • Anis
  • Vanilj
  • Dill

Det är enklast om de kryddor du köper är torkade, och förutom ovanstående ingredienser kan du om du vill se till att få tag på annat som kan vara bra att lukta på och känna igen i vinet. Det kan till exempel vara en liten skopa jord, torkad frukt, svampar eller tobak.

När du har den första biten avklarad behöver du något att förvara doftpaketen i. Små, genomskinliga glasburkar för kryddor ser trevligt ut, och köp gärna till en bricka med kanter som du kan ställa burkarna på.

När det är dags för vinprovning kan använda ditt kryddkit på två olika sätt. Antingen tar du en liten mängd av kryddan och blandar med lite vin så att aromerna frigörs i luften, men om du fortfarande vill kunna dricka vinet kan du helt enkelt lukta på kryddan som den är i burken. Torkade kryddor får en tydligare doft om du gnuggar dem mellan fingrarna.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Svart- och vitpeppar, oregano, vanilj, muskotnöt, kardemumma, anis, dill och eventuellt andra ingredienser som man vill känna igen i vinet.

För att man ska ha en aning om vilka aromer vinerna innehåller och vilka kryddor som passar till dem.

Små, genomskinliga glasburkar för kryddor, gärna på en bricka med kanter.

Antingen genom att blanda en liten mängd av kryddan med lite vin så att aromerna frigörs i luften, eller genom att lukta på kryddan som den är i burken.

Genom att gnugga dem mellan fingrarna.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar