Det är inte att rekommendera att diska dina glas i diskmaskinen hur bra den än är och de främsta orsakerna för detta är
- det finns risk att glasen luktar diskmedel efter en disk i maskin, detta förstör upplevelsen med att smaka och dofta vinet
- du vill inte blanda dina tallrikar efter fettig mat med dina fina vinglas, av samma anledning som ovan – doften och smaken av vinet
- fina och värdefulla vinglas kan lätt gå sönder i maskinen när de trängs med andra prylar
Så här sköter du säkert om dina vinglas och får dom glänsande rena:
- Det bästa är att investera i en diskborste med mjuk svamp och diska för hand i mycket varmt vatten.
- Du kan försiktigt använda ett milt diskmedel, men se då till att skölja glasen ordentligt, både in- och utvändigt.
- Lägg fram en luddfri handduk och ställ de blöta glasen upp och ner en stund för att lufttorka.
- När vattnet torkar kan det finnas torra vattenfläckar på glaset, så polera gärna glaset med en torr luddfri kökshandduk av linné eller en mikrofiberduk så de blir totalt blanka.
Bonustips 1: Rödvin kan lämna avlagringar och fläckar på glasen. Om du inte orkar diska glasen efter en sen middag, skölj i alla fall varje glas. Sedan kan du vänta med själva disken till nästa dag.
Bonustips 2: Det finns speciella diskställ för vinglas som du kan köpa för några hundralappar. Är både praktiskt och ser ordnat ut!