Det är en missuppfattning att alla viner bör lagras i några år. Faktum är att de allra flesta av de viner, 99%, som du hittar på hyllan, inte är avsedda för att lagras under några längre perioder och därför bör drickas ganska omgående. Många av våra vanligaste viner blir alltså inte bättre med ålder. Men en del viner blir bättre med tiden om de mognar. Det säger sig självt att B-I-B viner givetvis inte är producerade för att lagras flera år.
Snabbmeny för denna artikel
- Vinjournalens tips på vin att lagra
- Hur länge kan du lagra vin?
- Bildgalleri – Lagra vin
- Frågor och svar
Förmodligen är detta den mest vanligaste frågan om vin. De allra flesta ”vardagsvinerna” på systemhyllan är viner som faktiskt inte lämpar sig för någon lägre lagring alls och bör drickas omedelbart eller inom några månader.
Det är inte rättvist att säga att dyra viner kan lagras längre. Alla kvalitetsviner är olika eftersom druvorna är olika. Viner från bra årgångar sägs kunna klara en längre lagring. Det verkar också vara så att viner som har en mindre mängd av det naturliga konserveringsmedlet sulfit, inte klarar sig lika länge som andra.
Hur länge kan du lagra vin?
Men om man utgår från enbart druvor så an man kanske göra en grov översikt för att veta om vinet ska drickas direkt, kan lagras en kort tid eller under flera år. Här är några korta rekommendationsförslag för några vanliga viner:
- Beaujolais – 0-2 år
- Beaujolais Nouveau – drick direkt
- Bordeaux – 6-10 år för den röda
- Bordeaux – 3-7 år för den vita
- Chardonnay – 0-4 år
- Zinfandel – 4-9 år för den röda
- Zinfandel – 0-1 år för den vita
- Chianti – 0-4 år
- Merlot – 1-4 år
- Cabernet Sauvignon – 4-9 år
- Rioja – 4-9 år
Hur går det med din egen vinkällare? Här är några tips från Francis Gimblett som är sommelier på at The Grand i Brighton och som även skriver och föreläser om viner.
Bildgalleri – Lagra vin
Här är lite tips för att lagra viner hemma: