Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Skola

»  Hur länge kan jag lagra vinet?

Hur länge kan jag lagra vinet?

Hur länge kan jag lagra vinet?

Assistant Editor
Assistant Editor | 20 januari 2016

Det är en missuppfattning att alla viner bör lagras i några år. Faktum är att de allra flesta av de viner, 99%, som du hittar på hyllan, inte är avsedda för att lagras under några längre perioder och därför bör drickas ganska omgående. Många av våra vanligaste viner blir alltså inte bättre med ålder. Men en del viner blir bättre med tiden om de mognar. Det säger sig självt att B-I-B viner givetvis inte är producerade för att lagras flera år.


Snabbmeny för denna artikel

Förmodligen är detta den mest vanligaste frågan om vin. De allra flesta ”vardagsvinerna” på systemhyllan är viner som faktiskt inte lämpar sig för någon lägre lagring alls och bör drickas omedelbart eller inom några månader.

Det är inte rättvist att säga att dyra viner kan lagras längre. Alla kvalitetsviner är olika eftersom druvorna är olika. Viner från bra årgångar sägs kunna klara en längre lagring. Det verkar också vara så att viner som har en mindre mängd av det naturliga konserveringsmedlet sulfit, inte klarar sig lika länge som andra.


Hur länge kan du lagra vin?

Men om man utgår från enbart druvor så an man kanske göra en grov översikt för att veta om vinet ska drickas direkt, kan lagras en kort tid eller under flera år. Här är några korta rekommendationsförslag för några vanliga viner:

  • Beaujolais – 0-2 år
  • Beaujolais Nouveau – drick direkt
  • Bordeaux – 6-10 år för den röda
  • Bordeaux – 3-7 år för den vita
  • Chardonnay – 0-4 år
  • Zinfandel – 4-9 år för den röda
  • Zinfandel – 0-1 år för den vita
  • Chianti – 0-4 år
  • Merlot – 1-4 år
  • Cabernet Sauvignon – 4-9 år
  • Rioja – 4-9 år

Hur går det med din egen vinkällare? Här är några tips från Francis Gimblett som är sommelier på at The Grand i Brighton och som även skriver och föreläser om viner.


Bildgalleri – Lagra vin


Här är lite tips för att lagra viner hemma:

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Det finns ingen regel för hur länge man kan lagra vin utan det är fler komponenter som spelar roll, ett rött vin med mycket tanniner, hög syra och hög alkoholhalt kan lagras betydligt längre än ett fruktigt rödvin med mindre tanniner och syra som inte bör lagras längre än ca 5 år.u003c/emu003e

Det finns flera faktorer att tänka på när man lagrar vin. Först och främst vill man ha en temperatur som liggers stabilt runt 12°C så att vinet inte genomgår temperaturförändringar, sen är det viktigt att vinet inte utsätts för för mycket ljus eller vibrationer. Det är även bäst att låta vinerna vila liggandes för att undvika att korken torkar ut.u003c/emu003e

Vissa exklusivare Cabarnet-viner kan behöva 10-20 år för att nå sin fulla potential och då är det viktigt att vinet lagras i rätt förhållanden. Tänk på att ha en jämn temperatur som inte skiftar för mycket mellan dag/natt och sommar/vinter, helst vill man ha det runt 11-13°C. Det är även viktigt att vinet får vila liggandes på en mörk plats utan vibrationer.u003c/emu003e

Enkla ungdomliga viner bör drickas inom 1-2 år medans vita prestigeviner oftast är bättre efter 2-3 år och vissa klarar även att lagras i upp till 10 år.u003c/emu003e

Nej, många viner som säljs idag produceras för att drickas direkt och bör inte lagras längre än några år. Vill man lagra vin längre finns det många alternativ men det man bör leta efter är viner med hög strävhet, syra och alkohol då de har en karaktär som vinner på lagring.u003c/emu003e

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar