Sen en tid tillbaka har den stigande alkoholhalten i viner varit ett hett diskussionsämne. Sedan några år har man sett en klar tendens som generellt går mot en högre alkoholhalt, främst på dyrare kvalitetsviner. Men nu börjar man undra om angivelserna på etiketten ens stämmer i många fall.
Forskare vid University of California konstaterade nyligen att 60 % av 100 000 testade vinflaskor hade mer alkohol än vad som angavs på etiketten. Alkoholhalten var i genomsnitt 0,42 procent högre än vad som stod skrivet på etiketten. Enligt Journal of Wine Economics handlar det oftast om viner från Spanien, USA, Chile och Argentina. Ju dyrare vin, desto högre verkar diskrepansen på etiketten vara.
Det kan naturligtvis få allvarliga konsekvenser om man är omedveten om hur mycket alkohol som man får i sig om man tänkt köra hem efter ett glas vin eller om man tar tabletter och måste hålla koll på mängden alkohol.
De flesta producenterna verkar vara medvetna om vad de gör. Professor Julian Alston vid Institutionen för jordbruks- och resursekonomi vid University of California menar att 0,4 procentenheter kanske inte verkar så mycket om man ser till en flaska som ska ha 12,5 vol%, men även denna lilla del kan få allvarliga och oförutsedda konsekvenser påverka hälsa och bilkörning.
Hur har det blivit så här?
Stigande alkoholhalt kan dels skyllas på den globala uppvärmningen. Nu när medeltemperaturen i vinländerna stiger, har detta också lett till en stigande alkoholhalt. Man menar också att vinmakarna själva driver på alkoholökningen, då man ofta ”uppskattar alkoholhalten inom en felmarginal” på några 10-dels procent.