Varför inte göra något som är riktigt skojigt och dessutom lärorikt samtidigt? Kalla ihop dina vinvänner under en mer organiserad form i en privat vinklubb. Verkar det som en intressant idé? Allt du behöver är lite planering kring möten, viner, mat och budget. Hur många ska vara med i klubben och hur ofta ska ni träffas? Vi hjälper dig med det. Här får du en checklista på vad du behöver tänka på!
Upplägg
Vilka ska vara med i din vinklubb?
Bjud in de vänner som du tror är intresserade genom att göra ett första utkast till upplägg som innehåller namn på alla medlemmar, om ni ska träffas 1 gång i månaden eller varannan månad. Det är också viktigt att även om du är initiativtagare så tänk på att du behöver hjälp med lite av det praktiska. Sa ni äta en bit mat till? Och vem ska handla vinerna? Era träffar ska väl inte enbart vara hemma hos dig? Ni kanske kan ambulera? Ska varje träff ha ett vintema?
Teman för möten
Om ni bestämmer er för att få veta lite mer om vinerna som ni provar, kanske det kan vara en idé att en person varje gång läser på lite och berättar för de andra om druvor, region och producent? Varje gång ni träffas avslutar ni med att bestämma plats, tema och den person som är ansvarig för informationen i temat och maten?
Det praktiska
Vem handlar vinerna? Vem gör maten? Alla är alltid fulltecknade, så varför inte hämta in maten från något trevligt ställe, så behöver ingen känna sig pressad att st vid spisen.
Budgeten
Mat och vin kostar pengar och ingen vill behöva ligga ute med pengar. Lägg upp en vinbudget för varje träff. Det är bra om alla betalar en slags medlemsavgift. Om någon helt plötsligt inte kan vara med och avbokar med kort varsel, så blir inte budgeten lidande eftersom alla har ju betalat för exempelvis 5-6 kommande träffar.
Smarta tips från Vinjournalens medlemmar!
- Välj personer med samma grad av intresse och engagemang.
- Träffas regelbundet. Exempelvis sista fredagen varannan månad.
- Sätt upp en kalender för era träffar.
- Fundera på att bjuda in en importör någon gång som kan presentera sina nya viner.
- Betygsätt vinerna, så ni vet vilka viner och druvor som faller de flesta i smaken.
- Håll koll på vilka teman ni har haft.
- Håll ett riktpris per vinflaska. Exempelvis kan ni bestämma er för att prova viner i ett prisintervall. Till exempel viner från 150-300 kr.
- Bestäm riktlinjer för varje möte. Hur lång tid ska ägnas åt seriös vinprovning och hur lång tid till sociala aktiviteter, prat och skratt.
- Vinklubben kan börja på grundnivå med några få medlemmar och sedan växa tillsammans med respektive etc.
- Gör inte gruppen för stor från början. Det blir jobbigt med det praktiska. Bestäm 10 personer att utgå ifrån och väx efterhand.
- Tänk på gruppstorlek både i termer av provade viner samt diskussioner från medlemmar på möten. Alla måste hinna få ”vara med” på mötet och säga sitt.
- Tänk på att inget är det rätta sättet när det gäller att starta en vinklubb, så var lite flexibel. Det är mer kul att träffas över ett glas vin än ha för höga ambitioner.
- Var tuff med egenutnämnda ”vinsnobbar”. Alla är inte experter på vin – men alla vill vara med under trevliga former.
- Köp en uppsättning provglas. Det kan ni göra tillsammans för att sänka kostnaderna.
- Prova på en blindprovning ibland – det är kul!