Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Skola

»  Muscat – en druva i många skepnader

Muscat – en druva i många skepnader

Muscat – en druva i många skepnader

Assistant Editor
Assistant Editor | 25 april 2014

Muscat är ett samlingsnamn för en av världens äldsta druvfamiljer som har sitt ursprung i Mellanöstern. Arten har genom tiderna blivit mycket omskriven i urgammal litteratur där den ofta nämns som en druva som drar till sig insekter på grund av dess kraftiga doft och mognad. De vanligast förekommande medlemmarna av familjen Muscat är:

  • Muscat Blanc à Petit Grains
  • Muscat de Alexandrie
  • Muscat Ottonel

Viner som är gjorda på Muscat är anmärkningsvärda på många olika sätt. Till exempel är det den enda druva som faktiskt fortfarande doftar vindruva när den blivit omvandlad till vin. På grund av detta, och på grund av att doften är mycket framträdande, är Muscat populär vid vinprovningssammanhang.

En annan utmärkande egenskap är druvans förmåga att ta många olika skepnader. Muscat produceras över i stort sett hela världen och tar olika uttryck inom olika vinområden. Köper du en flaska Muscat utan att läsa på etiketten kan du komma hem med allt från ett enkelt, torrt bordsvin till ett riktigt sött starkvin. De sötare vinerna kallas ofta Muskatell eller Muskatvin och kommer från Spanien eller södra Italien. Italien är det land där den största mängden viner på Muscat produceras, och den kanske mest kända varianten är det mousserade vinet Moscato d’Asti.

Druvans mångfald gör den attraktiv för både vinmakare och konsumenter. Det finns i princip en Muscat för alla smaker, men tycker du om syrligare viner kan denna sort vara lite problematisk då syrahalten är relativt låg. Muscat är inte heller särskilt lämplig för lagring.

Är du sugen på att prova dig fram för att hitta din favorit bör du titta närmare på ursprungsländerna Italien, Spanien, Frankrike och Australien där de bästa exemplaren tillverkas.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Muscat är en av världens äldsta druvfamiljer med sitt ursprung i Mellanöstern.

De vanligast förekommande medlemmarna av familjen Muscat är Muscat Blanc à Petit Grains, Muscat de Alexandrie och Muscat Ottonel.

Muscat är den enda druvan som fortfarande doftar vindruva när den blivit omvandlad till vin. Muscat är också känd för att ta många olika skepnader och produceras över i stort sett hela världen.

De bästa exemplaren av Muscat tillverkas i ursprungsländerna Italien, Spanien, Frankrike och Australien.

Muscat är inte särskilt lämplig för lagring och kan vara problematisk för de som föredrar syrligare viner då syrahalten är relativt låg.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar