En bra vinkork bör inte bara bevara vinet i flaskan, utan också släppa in spår av syre till vinet som en del av lagringsprocessen. Med det sagt så är det bara vissa typer av vin som behöver lagras på det här sättet, och detta måste kontrolleras noga så att inte för mycket syre kommer in och förstör vinet.
Olika typer av vinkork:
- Naturlig kork: Hela korken är utskuren ur en bit kork, låter vinet andas i flaskan.
- Colmated kork: Naturliga korkar som blivit igenfyllda av en blandning av korkdamm och lim.
- Teknisk kork: En platta naturlig kork med en kork gjord av mald kork och lim.
- Mikroagglomererad kork: Finmald kork blandad med lim som får en perfekt form.
- Agglomererad kork: Den billigaste, gjord på korkdelar som blandas med lim och går lätt sönder.
Som du ser finns det många olika sorters korkar och i många fall så matchar korkens kvalitet kvaliteten på vinet. De bästa vinerna använder 100% naturlig kork, då dessa släpper igenom rätt mängd syre.
De billigare vinerna använder en eller flera av vinkorkarna som är gjorda på en blandning av kork och lim. De förseglar flaskorna, men syre kommer sällan igenom mixen av kork och lim, som inte är porös. Dessa korkar är ofta de som går sönder i flaskan.