Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Skola

»  Lär dig öppna Champagne

Lär dig öppna Champagne

Lär dig öppna Champagne

Assistant Editor
Assistant Editor | 15 januari 2013

Uppfattningen om hur champagne ska öppnas, vilken typ av glas som bör användas och om champagne-vispens vara eller inte vara varierar. Förr i tiden intogs champagne i skålformade glas. I dag föredras flute-glas som tilllåter bubblorna att vara kvar i Champagnen längre.

  • Se först till att vinet är kylt så det inte skummar ut.
  • Håll flaskan still och ta bort folie och ståltråd från kork.
  • Håll fast korken med en linneservett stadigt och vrid sakta på flaskan.
  • Det ska höras så lite som möjligt när du väl öppnar flaskan. Häll sedan sakta upp champagnen.

När champagnen väl är öppnad slutar inte champagneskolan för det:

  • Inte heller fast skålformade glas, som för tankarna tillbaka till Great Gatsby, är att rekommendera – bubblorna försvinner snabbt.
  • Även glas med smalare mynning avråds från – det är lätt att champagnen skummar över. Välj istället glas med lite vidare mynning.
  • På en riktig champagne är ståltråden som håller fast korken alltid fastskruvad 6 varv.

Det man ska tänka på när man öppnar champagne är alltså att öppna den med små rörelser och att hantera flaskan med försiktighet. Val av glas påverkar hur länge bubblorna stannar och champagnevispen borde hamna i byrålådan!

Instruktionsfilm – Lär dig öppna en champagneflaska

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Flute-glas rekommenderas för att behålla bubblorna längre i champagnen.

Man ska öppna den med små rörelser och hantera flaskan med försiktighet.

Glas med smalare mynning avråds från eftersom det är lätt att champagnen skummar över.

Ståltråden som håller fast korken ska vara fastskruvad 6 varv på en riktig champagne.

Champagnevispen borde hamna i byrålådan eftersom den inte behövs när man öppnar champagne.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar