Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Skola

»  Rioja Alta – Ett intressant delområde i Rioja

Rioja Alta – Ett intressant delområde i Rioja

Rioja Alta – Ett intressant delområde i Rioja

Vingårdarna i Rioja Alta har samma klimat som de andra underområdena, men ligger på en lite högre höjd. Denna högre altitud är bakgrunden till områdets namn, som på svenska översätts till ”Höga Rioja”. Jordarna här är en exceptionell blandning av alluvial, järn och lera, som sägs bidra till den röda färgen som vinerna är så berömda för.

De mest berömda producenterna av Rioja Alta-viner är:

  • Bodegas Marqués de Murrieta
  • Bodegas Muga
  • Artadi El Pison
  • Bodegas Marqués de Cáceres

Det går inte att hitta bättre förutsättningar för att producera vin än de här i Rioja Alta. Enligt ledande experter finns det ingenstans på jorden som är bättre lämpat för odlandet av Tempranillo-druvor, som utgör merparten av komponenterna som används för att framställa viner här. Dessa, tillsammans med Garnacha(Grenache) och Graciano-druvor, används för att framställa lätta viner med lite syra.

Viner från Rioja Alta produceras omsorgsfullt och har ett särskilt nära förhållande till ek, då den stora majoriteten av vinerna lagras på amerikanska eller franska ekfat. Regionens viner har en otrolig blandning av ek och frukttoner, samt en fyllig kropp, vilket gör dem till värdiga tillskott i alla vinkällare.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Området har fått sitt namn på grund av dess högre höjd jämfört med andra underområden i Rioja.

Jordarna i Rioja Alta är en blandning av alluvial, järn och lera.

De mest berömda producenterna av Rioja Alta-viner är Bodegas Marqués de Murrieta, Bodegas Muga, Artadi El Pison och Bodegas Marqués de Cáceres.

Tempranillo-druvor utgör merparten av komponenterna som används för att framställa viner i Rioja Alta, tillsammans med Garnacha(Grenache) och Graciano-druvor.

Viner från Rioja Alta beskrivs som omsorgsfullt producerade med en otrolig blandning av ek och frukttoner, samt en fyllig kropp. De lagras oftast på amerikanska eller franska ekfat.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar