Om det finns en sak som de flesta vet om röda viner från Bordeaux så är det att de blir bättre med åren. Många av de viner med utsök smak och struktur som har lagrats i vinkällare under århundradena tillverkades i Bordeauxregionen.
Druvor som används för att skapa röda och vita viner från Bordeaux:
- Vänstra flodbanken: Cabernet Sauvignon
- Högra flodbanken: Merlot
- Graves: Cabernet och Merlot
En av de första sakerna man bör veta om de röda vinerna från regionen är att de i huvudsak är en blandning av flera druvor. Beroende på vilken vingård man väljer kan en flaska innehålla upp till fem olika druvor i blandningen. De två vanligaste ingredienserna är Cabernet Sauvignon och Merlot.
Andra sorters druvor, som Malbec, Cabernet Franc och Petit Verdot, läggs till i blandningen för att få fram specifika smaker, aromer och färger. Vinerna från den berömda vänstra flodbanken är de klassiska röda Bordeauxerna och görs på främst Cabernet Sauvignon. De från den högra flodbanken är oftast en större blandning.