På grund av detta finns det många dåliga Sangiovese-baserade viner på marknaden, vilket har lett till att de har fått ett dåligt rykte. Men ryktet avspeglar snarare vinmakarnas brister än druvornas. Det finns faktiskt många fantastiska viner som är gjorda på Sangiovese från Toscana.
Intressanta fakta om Sangiovese från Toscana:
- Sangiovese är den mest planterade vindruvan i Italien.
- Majoriteten av vinregionerna, Toscana inkluderat, var fram till strax innan millennieskiftet förbjudna att skapa blandningar med exempelvis Cabernet Sauvignon.
- Det finns 53 provinser i Italien där Sangiovese-druvan rekommenderas officiellt.
Viner som framställs från Sangiovese-druvorna brukar vara väldigt krispiga och har, som Chianti-viner av samma druva, en smak av körsbär. Deras mogna tanniner gör att de passar lika bra att avnjutas till mat som ensamma.
Då Sangiovese från Toscana har en väldigt trevlig syrlighet passar de bra ihop med många olika sorters mat. Dessa viner är lika goda till din bästa tomatsåsbaserade pastarätt som till en saftig biff.