Vill du prova att hålla i en vinprovning tillsammans med vännerna nätet?
Javisst, kan du arrangera en vinprovarkväll med flera av dina vänner och helt på nätet! Med lite planering kan det kan bli minst lika trevligt och nästan lika socialt! Att prova olika viner är ett bra sätt att lära sig mer om vin och är det du som ska hålla i trådarna, så är det nr att göra lite research.
Ni kommer att prova vinerna, jämföra, titta på färg, smaka och dofta på aromer, bedöma vinerna i sin helhet – och självklart också säga vad var och en tycker om respektive vin.
Att arrangera en egen vinprovning och bjuda in vänner via datorn kan bli ett mycket spännande och lärorikt evenemang som ni garanterat kommer att prata om för lång tid framåt.
Vi ska titta på hur man förbereder sig och vilka viner man kan välja, hur man provar och vi kommer att berätta om aromer, dofter och smaker. I vår snabbguide får du några smarta tips från planering till vinprovning.
Planera smart är A och O
Börja med att bestämma ett tema för din vinprovning. Temat kan exempelvis handla om att prova viner från en viss region exempelvis Bordeaux, Rioja eller Stellenbosch i Sydafrika. Du kan också välja en speciell vinstil som exempelvis mousserande viner som Cava eller Prosecco eller en särskild druva, till exempel Riesling eller Pinot Noir.
Några förslag på goda druvor som är enkla för alla att identifiera senare i provningen kan vara Zinfandel, Chardonnay, Riesling, Tempranillo … men bara om du satsar på viner som till 100 % framställda av en och samma druva innan du ger dig på olika blandningar så kan du snabbt lära dig känna igen en unik druvsort, annars an det bli svårt.
Vilka viner tycker du och dina vänner om? Håll ett tema inom den ramen för detta, så är du säker. Att prova tre till fyra viner brukar vara tillräckligt för en vinprovning hemma på nätet och då får ni även lite tid att prata om och kring vinerna… och om lite annat.

Förberedelse – en checklista
Ni kanske vill köra en proffsig vinprovning? I så fall är det bra om ni förbereder lite material kring temat och vinerna som ska provas. Vad du som initiativtagare kan göra är främst två saker. Du kan skicka ett mejl med några länkar till alla där du förbereder lite material kring temat och de viner som ska provas.
Vinprovningsprotokoll
Ladda ner ett vinprovningsprotokoll, så kan alla som deltar i provningen ladda ner det själva och skriva ut. Det blir enkelt, för alla har sedan ett eget protokoll med olika kategorier att fylla i, exempelvis fyllighet, syra, tanniner, aromer, smaker, dofter, färgen på vinet…
På Systembolagets hemsida finns det färdiga vinprovningsprotokoll för rött, vitt, rosé och mousserande ladda ner här!
Gör lite research
Om ni googlar, var och en på sin dator innan er vinprovning, så får ni reda på lite om vingård/producent, vinregion, druva, stil eller vad det nu är som ni tycker kan vara intressant. På förhand kan du hitta några bra länkar som du kan mejla till alla, så kan de läsa på. Du gör alltså lite research innan. Det blir ett stöd på vägen för att beskriva vinernas karaktär.
Var och när träffas ni?
Och till sist: boka en tid som passar och hitta en bra sajt där ni kan träffas i ett flerpartssamtal. Du kan göra det på till exempel Google eller Skype på dessa länkar och utan kostnad
Några ord på vägen
Att beskriva ett vin är väldigt mycket en upplevelse och en känsla och den kan variera för alla deltagare och att sätta ord på känslor är aldrig lätt. Vi använder alla våra sinnen när vi provar viner: synen, smaken, lukten men även din känsla i gommen.
Som du ser i protokollen som ni kan ladda ner är de väldigt enkelt att följa dessa när man ska beskriva ett vin. Det finns fyra proffsiga parametrar som ni kan hålla i minnet: fyllighet, tanniner, syra och ekfatskaraktär.
Fyllighet – handlar om hur rikt och tungt vinet känns. Tips: Ett fylligt vin har en distinkt eftersmak som sitter i länge. Viner med hög alkoholhalt är ofta fylligare. Ni kommer att känna på er vinprovning att vinets ålder påverkar även fylligheten.
Tanniner – ämnen i druvskal, kärnor och stjälkar, och dessa bidrar till vinets struktur, komplexitet och konsistens. Tips: Ger ofta en något besk smak som känns bak mot roten av tungan.
Syra – känns på tungans båda utsidor. Tips: Mycket syrliga viner kan ge en nästan svidande känsla, medan syran i andra viner knappt går att urskilja. Solen har en inverkan på druvan som i sin tur påverkar syran i vinet. Ju mera sol, desto syrligare och fruktigare vin.
Ekfat – beskrivs ofta som en lite rostad, karamelliserad smak med inslag av vanilj och kanel. Tips: Är mer eller mindre framträdande beroende på lagringstid och typ av ekfat som använts.

Prova så här – några enkla steg
Titta på färgen
Titta på vinets färg och håll glaset mot en vit bakgrund och luta glaset lite. Man kan få en hel del information om vinet genom att titta på färgen, exempelvis vinets ålder och många gånger kan intensiteten ge en vink om vilken druva det handlar om. Ett vitt vin kan bli mörkare med åren och man kan utskilja ett ungt rött vin från ett moget där färgen kan gå lite mer åt tegelrött. Beskriv färg, klarhet, grumlighet, mättnad, intensitet som alla är egenskaper som påverkar vinets karaktär.
Dofta på vinet
Proffsiga vinkännare kan bara genom att dofta på vinet ofta tala om vilken druva som vinet är framställt av och ibland till och med också tala om vilket vindistrikt det kommer ifrån.
Snurra vinet i glaset. Detta gör att vinet får mer syre, och blir därmed mer aromatiskt. Ett vin doftar alltid mer än vad det smakar. Ni kan också känna doften bättre om vinet virvlas runt en stund. Som hjälp med din bedömning kan du ta fram lathunden med de vanligaste smakerna som du sammanställt tidigare.
Börja med att försöka känna igen vinets fruktkaraktär. Vilka frukter kan ni urskilja, är det ljusa aromatiska eller mörka dova frukttoner? Är doften ’stor’ eller ’liten’? Känner ni igen flera frukter? Har vinet en ekfatskaraktär? Vilka örter och kryddor kan ni hitta i vinet?
Smaka på vinet
När ni smakar på vinet, ta en stor klunk som ni behåller i gommen och upplev smakerna. Första intrycket: är det sött, fylligt, syrligt, fruktigt, mustig?
Ta en klunk till. Balanserat mellan tanniner och syra? Eller ganska strävt av tanniner?
Känn på eftersmaken, ligger den kvar en stund efter att du svalt vinklunken?
Bedöm helheten
Nu kan ni sammanfatta vad var och en själv tycker om vinet och ge det en helhetsbedömning. Är det gott, komplext eller fruktigt? Eller kanske för syrligt? Hur känns vinets karaktär, balanserat, välstrukturerat, rikt och fylligt, moget?
Verkar det svårt? Ge inte upp, håll er vinprovning så ser ni att övning ger färdighet!
Läs om de teman som vi valde att prova under våren: