Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Skola

»  Alla kan lära sig att tillverka vin

Alla kan lära sig att tillverka vin

Alla kan lära sig att tillverka vin

Assistant Editor
Assistant Editor | 16 september 2013

Inget är så kul som att göra ditt första vin helt själv av färska druvor och det finns ingen bättre tid att prova än i början av hösten, när druvor överallt mognar på stockarna. Men var får man tag i druvor och alla utrustning? Och hur gör man egentligen? Vilken druva ska du välja?

Det finns många typer av druvor att välja mellan, om man bor i ett varmt klimat. Berömda europeiska druvor från kända sorter som Chardonnay, Merlot, Zinfandel och Cabernet Sauvignon är att föredra.

Du som bor i ett kallare land kanske inte kan hitta druvor som odlas lokalt. Ett alternativ är att beställa druvor genom din favorit lokala butik för vinprodukter eller från en grossist som har färdiga vinkits. Oavsett vilken typ av druvor du använder är de allmänna teknikerna, utrustningen och ingredienserna desamma.

Steg för att lära sig göra sitt eget vin kan du läsa mer om i länken nedan, men kortfattat handlar det om: 

  • Förberedelse: Lära sig rätt tid att plocka druvorna, hantera dem, tvätta dem och pressa ur saften ur dem.
  • Jäsning: När man låter saften sitta ostört i upp till en månad. Temperaturen måste vara stabil, och varierar på vilket vin som görs.
  • Lagring: Stora vingårdar gör detta på ekfat eller i rostfritt stål. Hemma kan man antingen lagra vinet i ekfat eller i flaskan.

Varje steg är viktigt när man framställer vin av god kvalitet. Tänk på att man måste börja med att skörda och tvätta druvorna korrekt. De flesta hemmavinmakarna köper en druvpress för att få ut saften.

Det finns mycket information för hur man gör vin hemma på nätet. Man kan också köpa vindruvsjuice från vinhandlare på nätet, så att man kan skapa sina egna varianter av kända vinsorter.


Vill du veta mer om hur man gör vin?

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Berömda europeiska druvor från kända sorter som Chardonnay, Merlot, Zinfandel och Cabernet Sauvignon är att föredra.

Man kan beställa druvor genom sin favorit lokala butik för vinprodukter eller från en grossist som har färdiga vinkits.

Förberedelse, jäsning och lagring.

Röda viner tillverkas ofta av hela vindruvan, varför skalet måste filtreras bort före lagringen.

Vitt vin ska helst hålla en temperatur på 8-10 grader och ett rödvin 16-18 grader.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar