Pinotage är resultatet av Perolds korsning av Pinot Noir-druvor och Cinsaut. Han ville skapa en ny druva som hade de båda andras bästa kvaliteter. Han ville ha en druva som var lika stadig och sjukdomsfri som Cinsaut, men med Pinot Noirs klassiska smaker.
Märkliga fakta som gör att Pinotage inte är populär hos många vinmakare:
- Vinmakare säger att isoamyl acetate skapas under jäsningsprocessen, vilket gör att vinet luktar målarfärg.
- 1976 beskrev The British Masters of Wine att Pinotage smakade som rostiga spikar och luktade ”hett och horribelt”.
- 1997 hade Pinotagedruvorna blivit en av de dyraste i Sydafrika.
Sorgligt nog fick Perolds ansträngningar lite framgång och hans arbete glömdes bort i över 60 år. Men under 1990-talet återupptäckte många vingårdar i Sydafrika Perolds arbete. Idag odlas druvorna i stor utsträckning över hela landet.
De är kanske inte Pinot Noirs ersättare som Perold hade tänkt sig, men deras unika smak har gjort dem mycket älskade i Sydafrika. Pinotage-viner finns i många olika stilar, bland annat som gammeldags, torra viner och sötare viner, som är kryddiga och fruktiga i smakerna.