Det går att köpa alkoholfria viner med samma märkning som vanliga viner, d.v.s. Merlot, Chardonnay, Riesling osv. Det finns fler och fler sorters alkoholfria viner på marknaden, då de är det perfekta valet för den som vill kunna njuta av ett glas gott vin, men som inte vill eller kan dricka alkohol.
Steg för att göra alkoholfria viner:
- Jäses på samma sätt som vanligt vin.
- Alkoholen tas bort med gravitationsmetoden eller destillering.
- Kvarvarande vin rekonstrueras från sirap med vatten eller druvjuice.
Processen av att framställa alkoholfria viner varierar lite från vingård till vingård, vilket kan påverka smakerna och kvaliteten på vinet. Som med vanliga viner jäses de på samma sätt för de olika sorterna, exempelvis på ekfat.
Den största skillnaden mellan de olika producenterna är hur alkoholen tas bort. En del vingårdar använder sig av gravitations-metoden, där man dränerar bort de tyngre safterna från botten av tunnan. Andra kokar bort alkoholen. Resultatet av båda metoderna är en tjock sirap, som måste rekonstrueras för att bli vin. Detta görs genom att blanda i antingen vatten eller druvjuice och blir en flaska av ditt favoritvin, men utan alkohol.