Champagnens historia börjar redan på 200-talet e.v.t. då de första vinstockarna planterades i denna region i Frankrike. De vinerna var dock röda och inte kolsyrade. Den första Brut Champagnen tillverkades av Perrier-Jouet 1846 när en berömd vinmakare bestämde sig för att inte lägg till socker i en årgång.
Snabbmeny för denna artikel
- Vinjournalens Champagne tips
- Frågor och svar
- Bildgalleri – Brut Champagne
- Visste du detta om brut Champagne?
- Film om brut Champagne
Istället märkte de flaskorna som Brut och skickade dem till vinhandlare i London. De blev extremt populära bland herrskapet och fortsatte produceras. Termen Brut betydde att vinerna fortfarande är i sitt naturliga tillstånd. Idag associerar vi termen med att champagnen är torr istället för söt.
Brut Champagne är torr i smaken, med mycket låga nivåer av socker. Emellertid var denna ”nya” torra stil inte snabb att vinna popularitet men ytterligare tre decennier senare, gjorde Reims-producenten Pommery stor publiksuccé med brutstilen. Idag tillverkas Champagne i ett helt spektrum av stilar från super söta till otroligt torra. På etiketterna får man ofta ledtrådar om vad som finns med referenser till ”extra brut”, ”brut”, ”sec”. Fler exempel an du läsa om i vår lilla tabell ovan.
Oavsett det gäller vit Champagne eller rosé Champagne så förändras ingenting när det gäller dessa termer.
Termer som används för champagne:
- Extra Brut: Under 6 g socker per liter
- Brut: Under 12 g socker per liter
- Extra Dry: Mellan 12 och 17 g socker per liter
- Sec: 17 till 32 g socker per liter
- Demi-Sec: 32 till 50 g socker per liter
- Doux: 50 g socker per liter
För att ett mousserat vin ska få kallas för champagne, Brut eller inte, så måste det enligt EU-lag vara producerat i Champagneregionen i Frankrike. Mousserade som framställs i andra regioner måste heta någonting annat. I Spanien kallas de Cava, I Italien Spumante eller Prosecco, men Brut betyder alltid att vinet är torrt.
Några välkända producenter som framställer goda Brut Champagner och kan vara väl värda att testa är exempelvi Pol Roger, Charles Heidsieck, Pommery, Laurent-Perrier, Bollinger och Piper-Heidsieck.
Om du vill veta mer om Champagne, om serveringsteperatur, de rätta glasen och få några serveringstips så läs gärna artikeln ’Servera champagne med stil’
Och behöver du ett läckert recept med Brut Champagne så hittar du ett förslag på matchning med ostron ’Förhöj ostronen med rätt Champagne’.
Bildgalleri – Brut Champagne





Visste du detta om brut Champagne?
- Visste du att brut-champagne kallas ”brut” efter sockerhalten per liter.
- Visste du att den traditionella champagnemetoden går ut på att man till det stilla vinet tillsätter en blandning av socker och jäst som kallas ”liqueur de tirage”, som jäser i flaskan och därmed skapar koldioxid, vilket är den berömda orsaken till bubblet.
- Visste du att du kan se med ögonen om en champagne brut är ”gammal”, om korken inte längre har formen av en ”svamp” och om bubblorna försvinner på några sekunder.
- Visste du att brut champagne innehåller cirka 12 gram socker per liter.
- Visste du att den sötaste champagnen kallas ”demi sec” och kan innehålla mellan 32 och 50 gram socker per liter.
Film om brut Champagne
Läs mer om Champagne här: