Har du hört om dubbel dekantering och varför man ska göra det?
Det handlar i korthet om att på ett korrekt sätt hälla vin i en dekanter för att sedan hälla det tillbaka i originalflaskan och servera det.
Det går till så här:
- Först tar du en dekanter/karaff som du idag till och med an hitta på Ikea. Du behöver också en tratt för att hälla över.
- Skölj dekantern ordentligt med en liten skvätt av vinet, inte med vatten. Häll sedan ut det vinet.
- Häll över resten av vinet i dekantern. Om vinet visar sig att ha lite sediment i botten, häll bort det.
- Häll lite rent vatten i originalflaskan för att få bort allt sediment. Täck med en handduk så att du kan skaka och skölja flaskan ordentligt. Släng vattnet och upprepa detta steg tills vattnet kommer ut ur flaskan kristallklart. Låt flaskan torka så att vattnet försvinner. Det tar minst 20 minuter (eller upp till 1 timme gör inget). Under tiden får vinet vara kvar i dekantern.
- Häll lite av det dekanterade vinet tillbaka in i flaskan med hjälp av tratten och skölj med vinslatten.
- Häll sedan ut det.
- Häll sedan resten av vinet tillbaka i flaskan.
Alla slattar som man slänger bort hit och dit kan du gärna hälla upp i ett glas och dricka själv förstås. Anledningen till att man dekanterar är att vinet får lufta ordentligt så att aromer och doft till fullo kommer till sin rätt. Genom dubbel dekantering får alltså vinet lufta två gånger. Det är dessutom trevligt om man kan servera ett fint vin i originalflaskan.
Marshall Tilden från Wine Enthusiast beskriver hur och varför man dekanterar.
https://youtu.be/Avegge92QRI